četrtek, 17. marec 2011

DOMAČA LASAGNA

Kadar sem brez ideje, sestavljajo jedilnike otroci. In kadar je na vrsti Jernej, izbere lazanjo. Vedno. Znova in znova.

In že diši,... po lazanji!

DOMAČA LASAGNA


MESNA OMAKA
olivno olje, čebula, mleto meso, pelati, korenje, grah, sol, poper, timijan, čili

Na olivnem olju popražim čebulo. Dodam meso, ga nekoliko poražim, posipam z žlico moke in zalijem z narezanimi pelati. Solim, popram, dodam timijan, narezan korenček, grah in čili po okusu. Če je omaka pregosta jo razrečim z vodo. Kuham približno 20 minut.

BEŠAMEL OMAKA
maslo, moka, mleko, muškatni orešek

Bešamel pripravim v posodi z višjim robom, tako da na maslu prepražim moko, pri čemer zmes mešam tako da postane gladka. Med mešanjem na šibkem ognju (najbolje z metlico) počasi prilivam mleko in pazim, da se ne pojavijo grudice. Začinim z muškatnim oreškom, zavrem, pokuham toliko, da se zmes zgosti in odstavim z ognja. S količino mleka uravnavam gostoto omake, ki mora biti za lasagno nekoliko gostejša, vendar ne tako gosta kakor puding.

ZLAGANJE SESTAVIN
Ker še nisem takšna asica, da bi testo za lasagne delala kar doma kupim takšno, ki ga ni potrebno predhodno kuhati. Zaradi tega pripravim nekoliko bolj tekočo mesno omako in nekoliko več bešamel, da omogočim testeninam, da se fajn napijejo.

Uporabim podolgovati pekač, ga namažem z margarino, ter na dno zložim plast lasagninih lističev. Prelijem jih z mesno omako in bešamelom. Postopek polaganja plasti za plastjo ponovim dva do trikrat (odvisno od količine sestavin, ki jih imam na razpolago), tako da porabim skoraj vse sestavine. Pomembno je, da je tudi zadnja plast testenin prekrita z mesno omako in bešamelom.


Lasagno pečem približno eno uro na 180 stopinjah, da se fajn zapeče.

DOBER TEK!
Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar