Sezona nakaljevanja in okenskega vrtnarjenja se počasi bliža h koncu. Iz pladnja sem pobrala ena izmed zadnjih nakaljenih semen in naredila sočno večerjo.
Ko sem zadnjič listala po knjigah sem naletela tudi na tole zanimivo opombo:
Za nakaljena semena se je pri nas udomačila beseda kalček, ki ni povesem pravilna oziroma je povsem napačna. Kalček je v botaničnem pomenu del semena iz katerega se med kaljenjem na eni strani pri enokaličnicah razvije klični list, pri dvokaličnicah pa dva klična lista oziroma v obeh primeih zasnova stebla, na drugi pa koreničnica ali zasnova korenin. Mlade rastlinice, ki jih uživamo kot kalčki jezikoslovno pravilneje, a glede uporabe okorneje imenujemo kalice. Skratka, mlade rastlinice, ki jih uživamo dejansko niso kalčki, temveč se pravilneje imenujejo nakaljena semena oz. mlade rastlinice.
ŠPAGETI SALATA Z NAKALJENIMI SEMENI
porcijo hladnih špagetov, nakaljena semena po želji, čebula, mozzarela, paradinžnik, sol, poper, bučno olje, kis
Najprej stopim do okenske police in pogledam v kalilnik. Ko ugotovim, da so semena že zrela za uporabo, jih sperem in vsujem v skledo.
Solato začinim, zmešam in...... Nič več. Le še pojest jo je potrebno.
Ni komentarjev:
Objavite komentar