torek, 29. marec 2011

ZELIŠČNI KRUH

Mnogi si brez kruha ne znajo več predstavljati dneva. Vsi tisti, ki ga pečemo samo natanko vemo, da ko se vonj po sveže pečenem kruhu razširi po stanovanju, se mu ne more upreti še tako izbirčni nos. Če pa kruhu dodamo še dišave, le ta dobi posebno aromo. Tokrat sem preizkusila mešanico mediteranskih dodatkov.

ZELIŠČNI KRUH

30 dag ržene moke, 40 dag enotne moke, kocka kvasa, žlička sladkorja, žlička soli, žlička olja, 1 dl navadnega jogurta, cca. 2 dl tople vode, žlička mešanih začimb (origano, bazilika, timijan, majaron)

V skledo presejem moko, ji dodam začimbe in vanjo naredim jamico, v katero nadrobim kocko kvasa, jo posujem s sladkorjem in zalijem s toplo vodo.


Ko kvasec kipne, moki dodam žličko soli in žličko olja. Sestavine prelijem z navadnim jogurtom in vodo, ter zmiksam.Testo prekrijem s kuhinjsko krpo in ga pustim vzhajati približno eno uro.


Vzhajano testo fajn premesim, in ga razprostrem po pravokotnem pekaču za kruh. Ponovno prekirjem s kuhinjsko krpo in ga pustim vzhajati še nadaljne pol ure. Medtem vklopim pečico, da se segreje.


Kruh pečem približno eno uro. Pol ure na 250 stopinjah in naslednje pol ure na 200 stopinjah.


Mediteranski hlebec je pripravljen za pohrustat.

Print Friendly and PDF

1 komentar:

  1. Ga ni čez domači kruh - z zelišči ga pa še nisem pekla. Bom poskusila! Lp

    OdgovoriIzbriši