sreda, 16. marec 2011

TEK - SREDSTVO ZA HUJŠANJE

Ena od radosti tekaškega življenja je, da lahko pojemo in popijemo mnogo več kot pri sedečem načinu življenja. S tekom pobegnemo večnim dietam, samoodpovedovanju in večni lakoti, ter uživamo v raznovrstni hrani, ki nam je všeč.

Prehrana je poleg genetike in vadbe tretji najpomembnejši pogoj za tekaške dosežke. Če želimo postati dober tekač, moramo jesti in piti pravilno.

Debelost je vedno večja težava razvitega sveta. Pravijo, da je tudi v Sloveniji pretežkih ali debelih skoraj polovica žensk in dve tretjini moških. Debelost pogosto povzroča zdravstvene težave, kot so različna srčna obolenja in sladkorna bolezen, ter vpliva na dolžino in kakovost telesnega in duševnega življenja.

Tek je idealen šport za zmanjšanje telesne teže in izboljšanje zunanjega videza. S tekom se zveča poraba energije, zato lahko pojemo enako količino hrane in kljub temu izgubljamo odvečno telesno maščobo. Po drugi strani, pa je hujšanje učinkovit način za izboljšanje tekaške forme.

Pri vadbi hujšamo zaradi večje porabe energije, zato lahko jemo normalno. Presnova se izboljša, dobimo ključne hranilne snovi in se še dobro počutimo.

Zakaj diete niso dober način hujšanja? Ker:

* je veliko ljudi, ki hujšajo z dietami nenehno lačnih. In čeprav začasno zmanjšajo vnos hrane v telo ni verjetno, da jim bo uspelo trajno vzrževati nižjo telesno težo

* se človeško telo na manjši vnos hrane odzove s počasnejšo presnovo (telo se navadi na stradanje in varčuje z energijo), kar pa je v nasprotju s ciljem diete, saj se s tem zmanjša tudi poraba kalorij

* z omejevanjem hrane je telo prikrajšano za ključne hranilne snovi

Torej. Če želite hujšati, začnite teči!









Print Friendly and PDF

2 komentarja:

  1. ...meni s tekom ne uspe nič shujšati... Po vsakem teku sem lačna kot pes... In potem pojem toliko, da bi lahko nahranila celo Afriko in 1/3 Indije.
    Moje procije so v primerjavi s temi, ki jih ti fotografiraš - ogromne! Če jih zmanjšam pa nimam energije... Go figure!

    OdgovoriIzbriši
  2. Bom se naslednjič po kakšnem dolgem teku ustavila pri tebi, da vzamem malo tvojega apetita(ha, ha).
    ... jaz imam pa ravno obratni problem.

    Uživaj!

    OdgovoriIzbriši