četrtek, 10. marec 2011

PA NAREDI BIGO, ČE ZNAŠ

No, ja. Če ne znam, pa se bom naučila. Tukaj in zdaj. Saj prvič mi mogoče nebo ratalo. A z dosti vaje je uspeh zagotovljen. Poglej, kaj je nastalo:

BIGA
70 dag moke, kocka kvasa, žlička sladkorja, žlička soli, žlička olja, topla voda

Iz navedenih sestavin zamesim testo, ga postavim v topel prostor, ga pokrijem s kuhinjsko krpu in ga pustim, da naraste - kipne. To traja kakšno uro do uro in pol. Kaj delam, ko kruh raste? Tečem in uživam.



Kipjeno testo fajn ročno pregnetem, da iztisnem vse nastale mehurčke. Nato kepo položim na desko in jo razrežem na več enakomernih kosov. Recimo na primer 10.

Sedaj pričnem z oblikovanjem bige. Vsak kos testa zvijem v dooolg svaljek in ga položim na pekač.

Enak postopek ponovim 10 krat, oziroma toliko krat na koliko kosov sem razdelila veliko kepo testa. Svaljke položim na pekač - enega zraven drugega.
Pekač postavim v segreto pečico. Bigo pečem cca. 45 minut na 200 stopinjah.
Ko je pečena jo položim na rešetko, da se ohladi.
Za prvič bo kar vredu. Za drugič pa vem, da moram te ogromne svaljke nekoliko bolj razmaknit, da se jim nebo treba širiti toliko v višino, temveč bodo imeli prostor tudi v širino.

SAMO, DOBRA PA JE BILA!

Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar