sreda, 9. marec 2011

LAHKA VEČERJA BREZ MAŠČOB

Maščobe so eno glavnih hranil in najbolj koncentriran vir kalorij. S porcijo maščob pridobimo dvakrat toliko energije kakor z enako veliko porcijo ogljikovih hidratov ali beljakovin.
Različne vrste maščob oskrbujejo telo z vitamini A, D, E in K, ter telesu omogočajo, da jih absorbira. Zaradi maščob je hrana tudi polnejša.
Maščobe so sestavljene predvsem iz maščobnih kislin, ki so dve vrsti - nasičene in nenasičene. Nasičene maščobe štejejo za "slabe oz. hudobne", nenasičene pa za "dobre". Nenasičene maščobe srečamo v dveh oblikah - enkrat in večkrat nenasičene, glede na to koliko vodika vsebujejo. Nasičene maščobe vsebujejo največ vodika, enkrat nenasičene malo manj in večkrat nenasičene najmanj.
Vse maščobe so pravzaprav mešanica nasičenih, enkrat in večkrat nenasičenih maščobnih kislin. Na primer: maslo se uvršča med nasičene maščobe, olivno olje med enkrat nenasičene maščobe, sončnično olje pa med večkrat nenasičene maščobe.
Raziskave kažejo, da uživanje velikih količin nasičenih maščob lahko povzroči zvišano raven holesterola v krvi, kar pripomore k nastajanju maščobnih oblog na žilnih stenah. Ključ k zdravi prehrani je uživanje pestre hrane, omejitev deleža kalorij iz maščob na cca. 35 odstotkov ali manj in zmanjšanje nasičenih maščob na minimum.

No, pa smo si privoščili eno takšno zares lahko večerjo. A kaj je najbolj pomembno? Da je čas za njeno pripravo rekordno majhen.

JEŠPRENOVA "RIŽOTA" Z GRAHOM IN PIŠČANČJIM MESOM
ješpren, 1 čebula, grah, 1/2 piščančjih prsi, olivno olje, sol, timijan, malo belega vina

Preden se lotim priprave omake skuham ješpren. In sicer tako kot špagete. V velikem loncu, z veliko količino osoljene vode. Ješpren se kuha kakšnih 40 minut.

Čebulo očistim in jo narežem na drobno narežem.

Vsipam jo v večji lonec, dodam olivno olje, ter jo prepražim.
Meso narežem na majhne kockice.
Pripravim grah.
Kuhan ješpren odcedim.
Prepraženi čebuli dodam piščančja prsa in grah. Sestavine podušim, solim, začinim s timijanom in dodam malo belega vina.
Omako pustim kakšnih 20 minut, da se kuha.
Ko je omaka gotova zamešam vanjo predhodno kuhani ješpren in sestavine fajn premešam.
Hip, hip, hip in večerja je gotova.
Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar