ponedeljek, 4. april 2011

KRUHASTE VARIACIJE


Tale prelepa pomlad je prinesla tudi do konca natrpane, zasedene in ponorele dneve. A za domači kruhec se čas še vedno najde. Tokrat smo se mastili s takšnimi okusnimi blazinicami.

MEHKE BLAZINICE
70 dag bele moke, 1 kocka kvasa, žlička sladkorja, žlička soli, žlička olja, malo navadnega jogurta, topla voda

V jamici, ki sem jo izdolbla v kupu moke pripravim kvasec (kvas, sladkor, voda). Dodam sol, olje, navadni jogurt in preostalo vodo. Sestavine fajn zmiksam, testo pokrijem s svežo kuhinjsko krpo in ga pustim vzhajati. Približno eno uro. Ali več. Kadar pozabim, ali pa počnem kaj drugega je to več kot ena ura. Pa nič hudega. Bolje je, da testo vzhaja nekoliko dlje, kakor, da je premalo vzhajano.

Nato ga ponovno pregnetem. Dobro pregnetem. Testo rahlo razvaljam in oblikujem blazinice. Zložim jih na pekač prekrit s peki papirjem, jih pokrijem s kuhinjsko krpo in jih pustim, da še nekoliko narastejo.

Medtem vklopim pečico in ko je fajn segreta, postavim vanjo pladenj s kruhki. Pečem približno 45 minut na 200 stopinjah.




Print Friendly and PDF

2 komentarja:

  1. G.Vanja
    Vem, da ste na vezi z g. Ruth in morda veste za čas in kraj predavanja, ki ga je g. Ruth objavila na svojem blogu za 6.4.2011 v Mariboru!
    Hvala in lp
    Marija

    OdgovoriIzbriši
  2. Žal ne vem. Mogoče je najbolje, da pokličete kar v Svet knjige.

    OdgovoriIzbriši