torek, 10. maj 2011

KAKO TEČI

Veliko tekačev si svojega tekaškega dosežka niti ne želi izboljšati. Tečejo, da bi ohranili telesno vzdržljivost, izgubili nekaj kilogramov ali se izognili vsakdanjemu stresu.

Čeprav nimate tekmovalnih želja, je vseeno pametno teči z različnim tempom, s čimer boste najbolje izboljšali svojo telesno vzdržljivost, saj različna intenzivnost vadbe različno vpliva na naše telo.

Program za vsesplošno vzdržljivost mora vsebovati počasne dolge tempo teke, tempo teke, teke navkreber in treninge hitrosti. Poleg zagotavljanja celostne telesne vzdržljivosti s tem ohranjamo zanimanje za tek in zmanjšamo možnost poškodb.

Za dobro telesno vzdržljivost moramo teči tri- do petkrat na teden vsaj pol ure, pri čemer naj vadba vključuje veliko aerobnih tekov pa tudi vadbo na anaerobnem pragu. Težkih treningov ni priporočljivo opravljati dva dni zapored, saj se tako izognemo nastanku možnih poškodb.

Sprva se je takšnega programa težko držati, če nimamo določenega cilja. Dobra vzpodbuda za trening je priprava na tekmo. Kdor pa ne želi tekmovati, si lahko postavi drugače merljivi cilj. Napredel lahko meri po nižjem srčnem utripu v mirovanju ali pa izgubljenih kilogramih.

A eno je: NAPREDEK NE PRIDE ČEZ NOČ!








Print Friendly and PDF

1 komentar:

  1. Super je bilo tole prebrati. Morala bi vsak dan, pa še eno brco poleg dobiti, da bi si šla tek kot bi si ga morala. Tako pa vsakič znova ista tura, isti tempo... Malo hribčkov je že vmes, pa lepa pokrajina je tudi - za dušo je, ni pa za napredek. Ne vem, če ne bom kar danes vžaga en tempo tek...

    OdgovoriIzbriši