petek, 6. maj 2011

GREMO NA 10-ko

Tekmovanje na 10 km spada med klasične tekaške razdalje, zato je veliko tekem, ki jih lahko zaradi hitrega okrevanja odtečemo vsak konec tedna. Tekmovanje združuje hitrost in vzdržljivost.
V primerjavi s tekom na 5 km je pri tem pomembnejša kilometrina kot hitrost. Za to razdaljo je potrebno tedensko preteči vsaj 30 km. Vsakih 14 dni je potrebno v trening vključiti tudi daljši tek, ki znaša 11, še bolje pa 20 km.
Za pripravo na 10 km-sko tekmo je pametno preteči druge tekme - migoče 5 km za hitrost in daljšo tekmo (polmaraton) za vzdržljivost. Vsekakor pa pripravljalne tekme naj ne presegajo polmaratonske razdalje.
Pred tekmo se dobro ogrejemo. Noč pred nastopom popijemo veliko vode, kar ponovimo še dve uri pred začetkom. Hitrejši tekači med tekmo ne pijejo. Povprečen tekač naj enkrat ali dvakrat srkne vodo, vendar veliko ni potrebno popiti.
Pri tekmi na 10 km je ključen tempo prvih dveh kilometrov. Kdor začne prehitro, mu bo zmanjkalo moči na koncu tekme. Najbolje je, da prvi kilometer odtečemo nekaj sekund počasneje od ciljnega tekmovalnega tempa.
Veliko tekačev začne popuščati sredi tekme na 10 km. Takrat se začuti utrujenost, vendar cilj še zdaleč ni blizu, da bi lahko začeli šprintati.
Osredotočimo se na svoj tek in dihanje, ter obdržimo enakomerni tempo.







Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar