torek, 17. maj 2011

NAJPOMEMBNEJŠE HRANILO

Voda je daleč najpomembnejše hranilo v prehrani tekačev, čeprav je večina popije manj kot bi morala. Voda je pomembna, ker pomaga uravnavati telesno temperaturo (z znojenjem) in sestavlja do 82 odstotkov krvi.
Voda se kopiči tudi z glikogenom v mišicah, zato organizem ne more skladiščiti energije, če ne popijemo dovolj vode. Pri hudi dehidraciji se nehajo topiti telesne maščobe, zato ne boste shujšali. Če popijemo dovolj vode, bomo tudi razstrupili telo in poskrbeli za zdrav videz kože.

Pravijo, da je potrebno dnevno popiti vsaj liter vode na 1000 kcal zaužite hrane, tudi takrat ko ne treniramo. Kadar treniramo v vročem ali soparnem vremenu je potreba po vodi seveda večja. Skratka, kdor dnevno zaužije 3000 kcal, naj bi spil približno 3 litre vode. To je sicer veliko, a najbrž več od normalne dnevne porabe. Poleg tega se voda zgublja tudi z znojenjem med telesno aktivnostjo. Med naporom vsako uro izgubimo liter vode ali več, če je dan zelo vroč.

Pri presojanju koliko vode moramo popiti med aktivnostjo, je potrebno upoštevati dejstvo, da je voda stranski produkt porabe goriva pri sproščanju energije. To pomeni, da se tvori v telesu tudi med naporom, zato nam ni potrebno nadomestiti vse tekočine, ki jo izgubimo z znojenjem.

Obstaja tudi možnost, da popijemo preveč vode, še posebno na daljših tekih. Glede popite tekočine obstajajo različna mnenja. Nekateri pravijo, da naj tekači na dolge proge popijejo toliko kot jim prija, ter naj se ne silijo s pitjem. Ta količina je približno 500 ml vode na uro. Spet drugi priporočajo 600 - 1200 ml športnega napitka na uro. Ustrezno količino mora ugotoviti vsak sam.

V vročem vremenu pomaga tudi polivanje z vodo. Najbolj pomaga, če zlijemo kozarec vode po glavi, še posebej po tilniku. Kdor pa nosi kapo, jo lahko tudi zmoči.

Po teku moramo izgubljeno tekočino nadoknaditi. Ker telo ne absorbira vse zaužite tekočine, je priporočljivo, da spijemo vsaj dvakrat ali trikrat toliko tekočine, kot smo jo izbugili. Po dolgem teku moramo spiti vsaj 500 ml, ostalo pa počasneje.






Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar