sreda, 18. maj 2011

KOPRAVA JE ZAKON

Najboljše so spomladi, lahko jih uporabljamo tudi poleti, v jeseni pa posebej zaživijo po dežju. Pri koprivi so zdravilni korenina, stebli, listi in cvetovi. Čreslovine spodbujajo delovanje želodca, jeter, trebušne slinavke in žolčnika, ugodno vplivajo na prostato. Sveža kopriva vsebuje tudi veliko železa.

 Sok iz zelenih delov koprive in tudi koprivni čaj se največ uporabljata za sveže iztisnjen sok in za čaj, saj spodbujata presnovo, pospešujeta odvajanje vode, čistita kri in ledvice.

Simbol boga strele
Stari germanski narodi so koprivo imeli za simbol boga strele in še danes jo ponekod v alpskih deželah uporabljajo kot zaščito pred udarom strele. Pri nas so v starih časih dekleta na kresni večer posolila koprivo in tja, kamor je bi zjutraj nagnjen njen vrh, naj bi mladenka šla - tja naj bi se omožila ali šla služit. V srednjem veku so koprivo polagali v seč bolnika in iz nje napovedovali izid bolezni: če je ostala zelena, je to pomenilo, da bo bolnik kmalu ozdravel, če se je skrčila, ni bilo upanja za ozdravitev. Nekoč so se s stebli kopriv bičali po hrbtu. Bičanje namreč daje nekajurni občutek toplote, kar naj bi pomagalo pri išiasu in bolečinah v križu.

Kopriva naj bi vsebovala vse rudnine, ki jih naše telo potrebuje, petkrat več kalcija kot ga ima kravje mleko, veliko magnezija, železa, beta karotena, vitamina C, karotenoide, flavonoide, organske kisline, fitosterole, lektine in klorofil.

Sok svežih kopriv pa deluje proti utrujenosti.


MEŠANI SADNO ZELENJAVNI NAPITEK S KOPRIVAMI
banana, hruška, limona, dve pomaranči, šip svežih kopriv, zelene solate in špinače

Najprej naredim sadni napitek, kar pomeni, da najprej očistim sadnje, ga narežem in zmiksam.


 Sadni napitek odlijem v kozarce, preostanku pa dodam zelenjavo.
Sestavine zmiksam in natočim v kozarce.
 NA ZDRAVJE!


Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar