Letošnjo veliko noč smo preživeli vsak na svojem koncu Slovenije in Hrvaške, pa smo si okusno domačo potico privoščili maja.
DOMAČA OREHOVA POTICA
testo: 80 dag moke, kocka kvasa, 2 jajci, žlica sladkorja, žlička soli, 3 dcl mleka
nadev: 1/8 l mleka, 10 dag sladkorja, 1/4 kg orehov, malo margarine, rum po okusu, 1 jabolko
Iz navedenih količin zmiksam testo, ga pokrijem s kuhinjsko krpo in ga pustim kakšno uro, da kipne. No, jaz sem ga pustila krepko več kakor eno uro, pa mi je skoraj pobegnilo.
Testo ponovno fajn pregnetem, kepo prerežem na dve polovici in vsako posebej razvaljam.
Testo razvaljam kar na pomokanem pultu. Med tem ko testo vzaja pripravim nadev. In sicer, mleko zavrejem, dodam orehe in jih malo pokuham. Nato dodam sladkor, rum po želji in eno naribano jabolko. Zakaj jabolko? Ker ostane potica bolj dolgo sočna.
Nadev razporedim po razvaljanem testu, ter iz vsake polovice zvijem potico.Položim jo v namaščen pekač.
Zato, da potica med peko ne spoka, jo enakomerno naluknam.
Pečem v segreti pečici na 200 stopinjah približno eno uro, ali še kakšnih 10 minut zraven.
Pečeno potico zavijem v platneni prt in počakam, da se počasi ohladi. No, tole počasno ohlajanje pri nas ne funkcionira, ker..... treba je sprobati čim prej, kaj pa če se pokvari!
Ni komentarjev:
Objavite komentar