petek, 06. april 2012

NA VELIKI PETEK

Saj ne vem točno, kdaj je po pravilih potrebno peči potico in kdaj se jo pravzaprav mora jesti in kdaj ne. Jaz sem jo spekla pravkar in pravkar se jo tudi razrezala. Naj še kdo kaj reče, a topla je najboljša. Je že res, da jesti toplo potico ni preveč zdravo, pa jesti potico zvečer ni dobro za želodec, ker so orehi "težki" , da računanje kalorij nima smisla, ker poskočijo "do neba", a kaj bi....le enkrat se živi in par koščkov tople potičke nobenemu ne bo storilo nič žalega.

OREHOVA POTICA

Testo:
  • 60 dag moke
  • kocka kvasa
  • 1 žlička soli
  • 2 rumenjaka
  • 5 dag sladkorja
  • 3 dcl toplega mleka
  • 2 žlici ruma

Iz navedenih sestavin zamesim kvašeno testo, ga pokrijem s krpo in počakm, da naraste. Nato ga ponovno pregnetem in še enkrat počakam, da kipne. No, seveda ne čakam, temveč skočim v tekaška oblačila in izkoristim čas za kratek raztek.

Vzhajano testo ročno pregnetem, ga razdelim na dva dela in vsakega posebej razvaljam. Vsak del razvaljanega testa namažem s polovico nadeva in ga zarolam v potico. Potico pokrijem s kuhinjsko krpo jo pustim nadaljnih 20 minuta, da še nekoliko naraste. Medtem segrejem pečico na 250 stopinj. Potico pečem 45 minut. 15 minut na najvišji temperaturi in naslednje pol ure pri temperaturi 200 stopinj.

Nadev:
  • 50 dag mletih orehov
  • 6 dag drobtin
  • 20 dag sladkorja
  • pol žličke mlete kave
  • 12 dag masla
  • cca. 1/4 l vrelega mleka
  • 1 jajce

Orehe zmešam z drobtinami, kavo in sladkorjem, zabelim z raztopljenim maslom in prilijem toliko vrelega mleka, da dobim gosto zmes. Nadem pustim vsak pol ure na toplem. Preden namažem potico nadevu dodam tudi jajce.







Print Friendly and PDF

5 komentarjev:

  1. Pozdravljena!
    Jaz pečem potico že mnogo let na veliko soboto zjutraj. Popoldne jo nesemo skupaj z drugimi jedili k žegnju in do velikonočnega jutra je vse lepo spravljeno v jerbasu. Potico in ostale velikonočne jedi zaužijemo pri zajtrku, pri lepo pripravljeni mizi, pri čemer vsak za nekaj poskrbi. Otroci pripravijo mizo, mož nariba hren, jaz pa se ukvarjam z rezanjem. Najbolj se zabavamo ob hrenu..., saj vedno kdo "joka". Ja velikonočno jutro ima res svoj čar in brez njega bi bilo prav bedno.
    Lep pozdrav in veliko blagoslova ter veselja v teh dneh

    OdgovoriIzbriši
  2. Pozdravljena!

    Že nekaj časa prebiram tale vaš blog. Všeč mi je , vas pa moram pohvaliti ker ste pridna gospodinja, zraven pa še pridno tečete . Ja, jaz tega ne zmorem. Recept za potico pa imate prav tak, kot ga imam jaz.
    Lep pozdrav!
    Majda

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Recept je iz odlične Kuharice Sestre Vendeline.
      Uživajte!

      Izbriši