sobota, 9. junij 2012

KAJ POČNEMO, KO DEŽUJE?

Takšni deževni dnevi so čisto "mimo". Ni možno trenirati, ne moreš biti zunaj in brkljati po vrtu, ni možno pokositi trave, ne moreš obesiti perila na prosto,... skratka ves dan moraš čepeti v hiši.
...takrat kuhamo, pečemo in jemo. No, odtekla sem pa že zjutraj, ko še ni deževalo.

Najprej sem se lotila sobotne sladice, ki jo obljubljam že kakšnih deset dni. Izbrala sem skutino-čokoladno torto brez maščobe. Oooodličen recept:

SKUTNO-ČOKOLADNA TORTA

Sestavine:
  • 15 dag suhih keksov - petit buer ali albert
  • 50 dag puste skute
  • 1 lonček kisle smetane
  • 1/2 lončka kakava v prahu
  • 2 jedilni žlici gustina
  • 3/4 lončka sladkorja
  • 1 jajce + 1 beljak

Najprej sem zmlela kekse in jih enakomerno razporedila po okroglem pomaščenem pekaču. Nato sem zmiksala jajce, beljak in sladkor, ter zmesi dodala fajn pretlačeno skuto, smetano, gustin in kakav. Sestavine sem zmiksala in jih razporedila po pretlačenih keksih. Torto sem pekla približno eno uro v predhodno segreti pečici. Temperatura peke je znašala 180 stopinj.




Nato sem se lotila peke kruha. Zmanjkalo nam ga je že v četrtek, tako da smo v petek jedli kupljenega. A tukaj ni ekonomske računice. En kupljeni kruhec pri nas ne vzdrži niti za večerjo.
...pa še - domači je boljši.




Ko je kruh v pečici rasel in se barval, sem se lotila jagodne marmelade. Malo je manjkalo in bi letos ostali brez. Ej, zadnji hip sem jih šla nabirat, a je le bore malo ostalo.
...a par lončkov smo je le prikuhali.




...in sedaj je ura sedem, zunaj pa je nehalo deževat. Hitro grem še za pol ure na tek.
Print Friendly and PDF

2 komentarja:

  1. Spet preprost, a po sestavinah in sliki dober recept za slaščico, ki ga bo treba preskusiti! Všeč so mi taki recepti, kjer lahko malo modificiraš, eksperimentiraš... Morda bom uporabila ponozrnate kekse (me je presenetilo, da samo iz zmetih keksov, brez dodatkov, nastane kompaktna osnova, ki jo lahko tako lepo režeš) in po trenutnem navdihu morda v nadev dala kakšne oreščke...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tudi sama bom naslednjič uporabila ponozrnate kekse in tudi sama sem bila presenečena, da samo iz keksov nastane kompaktna osnova - a ni jih potrebno dati preveč. Sladica je reees dobra, a kar mi je najbolj všeč je to, da je brez maščobe.

      Izbriši