ponedeljek, 18. november 2013

JEJMO V BARVAH - 3. del

Obstaja okrog 4000 tisoč znanih polifenolov, verjetno pa je še dvakrat več tistih, ki še niso raziskani in opisani. Vsi imajo pomembne antioksidacijske lastnosti, kar pomeni, da lahko nevtralizirajo proste radikale, ki nastajajo pri metabolizmu.

Polifenoli se nahajajo v številnih živilih, ki so sestavni del zdravega načina prehranjevanja. Najdemo jih v zelenjavi, v sadju in v polnozrnatih izdelkih, vendar imajo vsa ta živila na naše telo učinek visoke glikemične obremenitve, skoraj enako kot enostavni ogljikovi hidrati (kruh, testenine, riž in krompir). Zakaj se torej toliko govori o pozitivnih učinkih polnozrnatih izdelkov? Predvsem zaradi tega, ker lahko polifenoli v polnozrnatih izdelkih delno zmanjšajo stimulativne lastnosti inzulina, ki ga sproži visoka glikemična obremenitev polnozrnatih izdelkov. Če želimo najboljše učinke polifenolov na naše zdravje, si kot glavni vir polifenolov izberemo pisano zelenjevo, ki ne vsebuje veilko škroba in omejimo količino sadja, tako da ga jemo kot sladico.

To pa niso edina živila, ki vsebujejo polifenole. Druga živila bogata s polifenoli so še kava, čaj (predvsem zeleni čaj) in čokolada. Najbogatejši vir polifenolov so začimbe.

Skratka, polifenoli imajo pomembno vlogo pri zmanjševanju tihega vnetja, njihova glavna lastnost pa je sposobnost, da zavirajo proces staranja.



















Print Friendly and PDF

2 komentarja: