torek, 19. november 2013

PRAVI DIŠEČI MEŠANČEK

Vsakih toliko objav se mi zazdi, da vas moram spomniti na domač sveži kruhec. Da ne pozabite! Ti temni zimski dnevi so kot naročeni, za peko domačega kruha. Okusnega, mamljivega in dišečega.

VEČ ZRNATI MEŠANI KRUH

Sestavine:

  • 20 dag ržene moke
  • 20 dag polnozrnate moke
  • 30 dag gladke moke
  • 1 kocka svežega kvasa
  • 1 žlička sladkorja
  • 1 žlička soli
  • 1 žlička olja
  • cca. 3 dcl tople vode
  • sončnična in lanena semena


Moko presejem v večjo skledo in vanjo naredim jamico. Noter nadrobim kvas, ga posujem s sladkorjem in jamico do vrha zalijem s toplo vodo. Čez dobrih 10 minut, ko kvasec naraste, dodam sol, olje in preostalo vodo, ter zmiksam gladko testo. Testo mora odstopati od sten posode, a ni fajn če je pretrdo.
Nato posodo pokrijem s krpo in jo postavim na toplo za približno eno uro. Ko naraste, ga ročno pregnetem, oblikujem hlebec ali štruco in jo položim na pekač obložen s peki papirjem. Kruh par krat na plitko zarežem, da med peko ne spoka.

Vklopim pečico na 250 stopinj in počakam, da se fajn segreje. Medtem kruhec vzhaja. Pekač postavim v segreto pečico, ter kruh pečem cca. 45 minut. Prvih 15 minut na najvišji temperaturi, nato pa na 200 stopinjah do konca.

DOBER TEK!










Print Friendly and PDF

2 komentarja:

  1. Tvoji kruhi so me do sedaj vedno očarali. Obožujem kruh in se mu težko odrečem.

    OdgovoriIzbriši
  2. Pri nas iz tedna v teden diši po domačem kruhu.Recepti Vanja!

    OdgovoriIzbriši