četrtek, 28. maj 2015

PIRAMIDA PREHRANSKIH DOPOLNIL - 2. del

OSNOVNI NIVO PIRAMIDE
predstavljajo prehranska dopolnila, ki vsebujejo esencialna hranila, torej hranila, ki jih potrebujemo vsaki dan skozi celo leto. Sem spadajo seveda makro in mikrohranila, torej vitamini, minerali, esencialne maščobe, ogljikovi hidrati in beljakovine. Vsa ta hranila potrebuje športnik vsak dan v pravih količinah in prehranska dopolnila, ki ta hranila vsebujejo, so zato osnova vsake suplementacije. vsa prehranska dopolnila na osnovnem nivoju piramide so tudi najbolj primerna za športnike v mlajših kategorijah oziroma vse tiste, ki začenjajo s suplementacijo. so varna, zdravju neškodljiva in brez stranskih učinkov tudi pri večletnem vsakdanjem uživanju. Kljub temu da z izjemo kombinacije ogljikovih hidratov in beljakovin po naporu nobeno od prehranskih dopolnil osnovnega nivoja nima znanstveno dokazanih ergogenih učinkov, ne smemo zanemariti pomembne vloge zadostnega vnosa vitaminov, mineralov in esencialnih maščob ta optimalno zmogljivost in ne dajajmo vedno prednosti drugim prehranskim dopolnilom s potencialnimi ergogenimi učinki. Postaviti je potrebno trdo bazo, na kateri se potem gradi naprej. Prenizek vnos samo enega esencialnega hranila bo negativno vplival na anabolizem (obnovo) in s tem posledično na manjšo zmogljivost našega organizma - takrat tudi vsa ostala prehranska dopolnila ne bodo veliko koristila.

Piramida predstavlja le prednostni seznam izbire prehranskih dopolnil in ne natančnih smernic vnosa posameznih dopolnil. Če športnik s hrano zaužije dovolj beljakovin in ogljikovih hidratov, ni seveda nobene potrebe po nakupu teh prehranskih dopolnil. A če jih zaužije premalo, potem mu npr. kreatin ne bo pomagal veliko ali vsaj pol toliko, kot če bi imel optimalno osnovo. 

DRUGI NIVO PIRAMIDE
sestavljajo prehranska dopolnila z ergogenim vplivom na telo. Dopolnila na tem nivoju so znanstveno dokazana, v praksi so preverjena vrsto let in pomenijo učinkovito nadgradnjo osnovne suplementacije. Snovi v njih za razliko od osnovnega nivoja ne veljajo za esencialne, prav tako njihov vnos ni nujen skozi celo leto, ampak skozi bolj ali manj daljša neprekinjena ali točno določena obdobja. Takšna prehranska dopolnila so kreatin, kofein, fostat, soda bikarbona, prehranska dopolnila za čas med naporom in antioksidanti. Slednji sicer niso znanstveno dokazani v povezavi s povečano zmogljivostjo organizma, a so pri napornih treningih nujno hranilo in predstavljajo učinkovito nadgradnjo vitaminov ter mineralov z osnovnega nivoja. Tudi prehranska dopolnila drugega nivoja so varna za uporabo, tako z vidika seznama prepovednih substanc kot z zdravstvenega vidika, z izjemo sode bikarbone, ki pri nekaterih lahko povzroči prebavne motnje.

(se nadaljuje)





Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar