četrtek, 14. april 2016

DOMAČE BOMBETKE

A sem rekla na začetku leta, da vas bom leta 2016 zasipala s kruhastimi objavami? Sem rekla ja. In tokrat so na vrsti dišeče domače bombetke. 

DOMAČE BOMBETKE

Sestavine
  • 400 g polnozrnate moke
  • 300 g bele gladke moke
  • vrečka suhega kvasa
  • žlička sladkorja
  • žlička soli
  • malo oljčnega olja
  • cca. 3 dcl vroče vode


Moko presejem v skledo, vanjo naredim jamico in noter nasujem kvas. Potrosim ga z žličko sladkorja in jamico prelijem z vročo vodo. Počakam, da kvas naraste, nato dodom sol, olje in vodo, ter zmesim kompaktno, a ne preveč trdo testo. Pokrijem ga s krpo in počakam, da naraste na dvakratno količino.

Nato testo ponovno pregnetem, ga razdelim na 9 - 12 enakih delov - odvisno od tega kako velike bombetke želim imeti - ter oblikujem kroglice. Položim jih na pekač obložen s peki papirjem, vklopim pečico na 200 stopinj, ter počakam da se segreje. Med tem časom pustim bombetke, da vzhajajo. Preden jih postavim v pečico, vsako zarežem z nožem.

Bombetke pečem cca. 40 minut na 200 stopinjah.







Print Friendly and PDF

5 komentarjev:

  1. Čudovite izgledajo! Jih moram preizkusiti v bližnji prihodnosti :)

    OdgovoriIzbriši
  2. To bo pa jutri preizkušeno,prelepe so:)

    OdgovoriIzbriši
  3. To bo pa jutri preizkušeno,prelepe so:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Tudi jaz sedaj delam s suhim kvasom tako kot ti. In namesto kruha vedno naredim bombetke/žemljice, se lažje je.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jaaa, pa manjša možnost je, da ne uspejo!

      Izbriši