torek, 5. april 2016

DANES PEČEMO BELEGA

Od velike noči nas loči že kar nekaj dni. Malo smo se prečistili, popili kakšen zelenjavni sokec in nekoliko manj pojedli, danes pa lahko ponovno spečemo en domači beli kruh.

DOMAČI BELI KRUH

Sestavine:
  • 700 g moke
  • 1 vrečka suhega kvasa
  • žlička sladkorja
  • žlička soli
  • malo olja
  • cca. 3 dcl vroče vode

Takole bomo naredili. Najprej bomo v večjo skledo presejali moko in vanjo naredili jamico. Nato bomo noter nasuli kvas, ga posipali s sladkorjem in jamico do vrha zalili z vročo vodo. Čez približno 10 minut, ko bo kvasec nekoliko narasel, bomo dodali sol, olje in preostalo vodo, ter zmesili gladko testo. 
Posodo bomo pokrili s kuhinjsko krpo, jo postavili na toplo in počakali cca. 1 uro, da testo naraste. Nato ga bomo ročno pregnetli in oblikovali hlebec. Položili ga bomo na pekač obložen s peki papirjem in počakali, da ponovno naraste. Med tem časom bomo segreli pečico - na 250 stopinj. Pred pečenjem bomo hlebec 4 do 5 krat prečno zarezali in nato potisnili pekač v pečico.

Kruh bomo pekli 15 minut na 250-tih stopinjah in nato še cca. 30 minut na 200 stopinjah.

Pečen kruh bomo postavili na rešetko in počakali, da se ohladi.

...pa dober tek!






Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar