sreda, 5. januar 2011

KALČKI MUNGO FIŽOLA - ZAPISANO V LITERATURI

Na temo včerajšnje solatne objave, je Tatjana zapisala v komentar: A ni treba tudi kalčke stročnic malo pokuhati?

Nakaljena semena mungo fižola mi pojemo kar surova. Vedno. Do sedaj jih še nisem nikoli kuhala.

A radovednost mi ni dala miru. Hitro sem pobrskala po knjigah in našla te zapise:

KALČKI STROČNIC
Z žitom vred so bile stročnice tudi pri nas stoletja poglavitna hrana. Prav v tej kombinaciji dosežejo rastlinske beljakovine tako visoko biološko vrednost, da jih lahko primerjamo z beljakovinami kokošjih jajc.
Kalčki stročnic vsebujejo zelo veliko vitaminov B-skupine, folne kisline in vitamina E. Beljakovine stročnic, ki so sicer težko prebavljive, se med kaljenjem spremenijo v lažje prebavljivo obliko. Kalčki so tudi bogati z balastnimi snovmi.

Nakaljevanje:
Stročnice operemo in očistimo. Čez noč jih pustimo v vodi, da nabreknejo. Potem jih vsak dan dvakrat speremo, debelejša semena pa tri do štiri krat. Če premalo spiramo, se seme rado vname. Stročnice, razen leče, raje kalijo na toplem. Zato pa je čas kaljenja kratek - v dveh do treh dneh so kalčki že uporabno zreli. Pri predolgem kaljenju postanejo kalčki grankljati.
Samo kalčke leče ter fižola munga in azuki lahko zaužijemo surova, kalčke soje, fižola in graha pa moramo pred jedjo obvezno dušiti.

KALČKI MUNGO FIŽOLA
Zaradi velike podobnosti s sojo, imenjujejo fižol mungo tudi zelena soja. Sodi med najbolj priljubljena semena za gojenje kalčkov. Izvira iz južne Azije, sedaj pa ga pridelujejo v vseh tropskih deželah. Fižol mungo je v ozkem sorodstvu s fižolom azuki, ki mu pravijo rdeča soja. V tradicionalni kuhinji uporabljajo fižol mingo zdrobljen za juhe in kaše. Iz praženega semena delajo moko, ki jo primešajo kruhu ali biskvitu.

Fižol mungo je bogat z beljakovinami in škrobom. V nasprotju z rumeno sojo ne vsebuje nobenega olja. Med kaljenjem se zelo poveča količina vitaminov - riboflavina je petkrat več, niacija pa desetkrat.

Fižol mungo kali brez težav. Potrebuje veliko vode, uporabno zrel pa je v štirih do petih dneh.
Kalčki fižola munga so sveži in hrustljavi. Obogatijo solate vseh vrst, nekoliko dušeni pa so odličnega okusa kot nadevi v testeninah, na pizzah, v
omletah in v rižoti. Zelo okusen je tudi, če ga na hitro skuhamo v sopari ter ga zabelimo in začinimo po okusu.




Print Friendly and PDF

2 komentarja:

  1. Pozdravljena,
    prav zaradi tebe, Vanja, sem Božička prosila za kalilnik in semena. In ker sem bila pridna, sem ga dobila. Tako da zdaj tudi jaz preizkušam dobrote kalčkov.
    Zares so mi všeč. Najbolj še kalčki pšenice. Moram pa preizkusiti še ostala semena poleg lucerne, sončnic in pšenice.
    Hvala za vse nasvete! Težave imam z želodčno kislino in mislim, da bo uživalnje kalčkov pomagalo pri tej težavi. Kaj misliš?
    LP Milena

    OdgovoriIzbriši
  2. Držim pesti, da bodo kalčki odpravili vse težave!

    Prijetno vrtnarjenje!

    OdgovoriIzbriši