petek, 18. november 2011

DIŠEČ PETKOV VEČER

Zimsko hladno vreme s celodnevno meglo je kot naročeno, za dišečo pekarijo. No, pa seveda tudi praznina v shrambi. Le kaj bomo jedli za zajtrk, če ne bo domačega kruha?

MEŠANI HLEBCI

Sestavine:

  • 70 dag bele moke
  • 1 kocka svežega kvasa
  • žlička sladkorja
  • žlička soli
  • žlička olja
  • 1 jajce
  • 1 - 2 dcl jogurta
  • 1 - 2 dcl tople vode

  • 40 dag ržene moke
  • 30 dag enotne moke
  • 1 kocka svežega kvasa
  • žlička sladkorja
  • žlička soli
  • žlička olja
  • razna semena
  • 1 dcl jogurta
  • 2 dcl tople vode

Pripravim dve skledi in v vsako presejem moko. V prvo skledo belo moko, v drugo pa mešanico ržene. V kupček moke naredim jamico, vanjo nadrobim kvas, posujem s sladkorjem in prelijem z vročo vodo.

Ko kvasec kipne, dodam ostale sestavine in zmiksam.


 Zmiksano testo prekrijem s kuhinjsko krpo in ga postavim v topel prostor, da vzhaja.
 Čez približno eno uro testo ponovno pregnete, razdelim na dva enakomerna dela in oblikujem hlebce. Postavim jih v pekač obložen s peki papirjem, pokrijem s kuhinjsko krpo in počakam dodatnih 20 min, da le-ti kipnejo.
 Medtem vklopim pečico, da se fajn zagreje.
 Kruh pečem približno eno uro. Najprej na 250 stopinjah, po pol ure pa zmanjšam temperaturo na 200 stopinj.
MMM, JE DIŠALO!
Print Friendly and PDF

1 komentar: