sreda, 30. november 2011

SLASTNI DOMAČI KRUHKI

December je takšen dišeč čas. Pri nekaterih že diši po domačih božičnih dobrotah, pri nas zaenkrat le še po svežem kruhu. Ja, dišalo je v nedeljo. Danes ni bilo časa. Me je Sebi popeljala na večerni tek po obronkih Pohorja. O tem, da teh gozdnih Pohorskih poti sploh ne poznam raje nebi izgubljala besed. Super je bilo! Prava uživancija!

Košček tega slastnega kruha bi se tudi meni sedaj prilegel!


KORUZNO - RŽENI KRUH S SONČNIČNIMI SEMENI

Sestavine:

  • 20 dag ržene moke
  • 10 dag koruzne moke
  • 30 dag enotne moke
  • pest sončničnih semen
  • kocka kvasa
  • žlička soli
  • žlička sladkorja
  • žlička olja
  • 1 dcl navadnega jogurta
  • 1-2 dcl vroče vode
 Moko presejem, vanjo naredim jamico, noter nadrobim kvas, posujem z žličko sladkorja in zalijem z mlačno vodo. Počakam približno 10 minut, da kvasec fajn kipne.




Dodam sol, semena, olje, jogurt in vodo, ter sestavine temeljito zmiksam.





Skledo pokrijem s kuhinjsko krpo, ter pustim dobro uro da vzhaja. No, če bi imela na programu uro in pol ali pa dve uri dolg tek, bi pač testo vzhajao tudi dve uri, če je treba.


Nato testo ponovno ročno pregnetem in oblikujem hlebčke. Dva iz ene mase.


Hlebčke rahlo zarežem, da med peko ne počijo. 


Ko se pečica temeljito segreje položim vanjo pladenj s hlebčki kruha. Pečem jih približno eno uro. Kako? Njprej pol ure na 250 stopinjah in pol ure na 200 stopinjah.


To je to. Enostavno, a ne? ...in takooooo dobro.



Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar