Ja, tako se počne tam, kjer je doma vestna gospodinja. Pri nas je še nismo našli, se je izgubila, enostavno je ni in je najverjetneje nikoli ne bo.
A nedeljsko sladico si tu pa tam že privoščimo. In tokratne je bila takšna sočna, osvežilna, kremasta (a bog ne daj, preračunavat kalorij!)
JOGURTOV KOLAČ
Testo:
- 3 rumenjake + sneg iz 3 beljakov
- 80 g sladkorja
- 1 vanili sladkor
- 100 g moke
- 40 g stopljenega masla
- 1/2 žličke praška za pecivo
Krema:
- 5 dcl jogurta (navadnega ali sadnega)
- sok 1 limone
- 100 g sladkorja
- 1 vanili sladkor
- zavitek želatine v prahu
- 500 ml smetane za stepanje
Najprej se lotim testa: penasto zmiksam rumenjake in sladkor. Dodam moko s pecilnim praškom in maslo. Na koncu rahlo vmešam snega iz beljakov. Pekač namažem z margarino in vanj enakomerno razporedim maso. Pečem na temperaturi 180 stopinj, dokler ni zlato-rumeno zapečeno. Pečeno testo zaradi sočnosti na tanko zalijem z mlekom in pustim, da se ohladi.
Ko je testo ohlajeno, nanj poravnam kremo: zmiksam jogurt, sok limone in sladkor. Posebej zmiksam smetano, ter jo dodam v jogurtovo zmes. Želatino pripravim po postopku opisanem na vrečki, ter jo prav tako zamešam v kremasto zmes.
Sladico postavim za par ur, najbolje pa čez noč, na hladno - v hladilnik. Nato jo posrežem in ....
mmm njam
OdgovoriIzbrišiJaz kremo pripravim iz 0,5 l jogurta, 0,25 skute in 0,25 smetane (ali pa še manj smetane in več skute ;)) - in pride prav tako odlično. Včasih se vmes pojavijo še kakšni gozdni sadeži ali jagode... Odlična in hitro pripravljena sladica!
OdgovoriIzbrišijzf - dobra ideja! Bom naslednjič preizkusila!
OdgovoriIzbrišiUživaj!