ponedeljek, 7. november 2011

SLASTNA NEDELJSKA SLADICA

Nedelje so tisti dnevi, ko "ta prave" gospodinje poskrbijo za "ta pravo" kosilo. Juha, glavna jed, sladica. Postreženo v posebnih krožnikih - tistih ta-nedeljskih. Na mizi pogrnjeni z belim prtom. Nedeljsko pač. Lepo. 

Ja, tako se počne tam, kjer je doma vestna gospodinja. Pri nas je še nismo našli, se je izgubila, enostavno je ni in je najverjetneje nikoli ne bo. 

A nedeljsko sladico si tu pa tam že privoščimo. In tokratne je bila takšna sočna, osvežilna, kremasta (a bog ne daj, preračunavat kalorij!)

JOGURTOV KOLAČ

Testo:
  • 3 rumenjake + sneg iz 3 beljakov
  • 80 g sladkorja
  • 1 vanili sladkor
  • 100 g moke
  • 40 g stopljenega masla
  • 1/2 žličke praška za pecivo

Krema:
  • 5 dcl jogurta (navadnega ali sadnega)
  • sok 1 limone
  • 100 g sladkorja
  • 1 vanili sladkor
  • zavitek želatine v prahu
  • 500 ml smetane za stepanje

Najprej se lotim testa: penasto zmiksam rumenjake in sladkor. Dodam moko s pecilnim praškom in maslo. Na koncu rahlo vmešam snega iz beljakov. Pekač namažem z margarino in vanj enakomerno razporedim maso. Pečem na temperaturi 180 stopinj, dokler ni zlato-rumeno zapečeno. Pečeno testo zaradi sočnosti na tanko zalijem z mlekom in pustim, da se ohladi.

Ko je testo ohlajeno, nanj poravnam kremo: zmiksam jogurt, sok limone in sladkor. Posebej zmiksam smetano, ter jo dodam v jogurtovo zmes. Želatino pripravim po postopku opisanem na vrečki, ter jo prav tako zamešam v kremasto zmes.

Sladico postavim za par ur, najbolje pa čez noč, na hladno - v hladilnik. Nato jo posrežem in ....





Print Friendly and PDF

3 komentarji:

  1. Jaz kremo pripravim iz 0,5 l jogurta, 0,25 skute in 0,25 smetane (ali pa še manj smetane in več skute ;)) - in pride prav tako odlično. Včasih se vmes pojavijo še kakšni gozdni sadeži ali jagode... Odlična in hitro pripravljena sladica!

    OdgovoriIzbriši
  2. jzf - dobra ideja! Bom naslednjič preizkusila!

    Uživaj!

    OdgovoriIzbriši