nedelja, 13. november 2011

REKREACIJA IN RAZVEDRILO

Cilj konjske dirke je zmaga. Ali bi stavili na konja, ki ne trenira? Seveda ne bi. Zavedate se, da je vadba za vrhunsko fizično kondicijo in dobro počutje živali neizbežna. Vendar mnogi med nami bolje skrbijo za svoje živali kot zase.

Za ljudi je redna vadba celo bolj pomembna kot za živali, kajti človekova običajna dejavnost je umska in ne fizična kot pri živalih. Vadba pa ne utrdi le telesa, utrdi tudi duha.
Ni dovolj, če smo telesno dejavni le med počitnicami. Za rekreacijo si moramo vzeti čas večkrat tedensko ali celo vsak dan. Ne glede na to ali se bost odločili za plavanje, kolesarjenje, tenis ali tek, morate svojo vadbo načrtovati tako, da boste lahko neovirano vadili večkrat na teden ob določenih urah. Držite se urnika, ki ste ga namenili telsni dejavnosti in ne dovolite, da vmes pride kar koli drugega. Rekreacija je preveč pomembna, da bi jo prepustili naključju.

Z vadbo bost napeli svoje mišice, premagali nekaj napora, razvili globoko dihanje, razjasnili duha in se malo spotili in se na koncu vsestransko dobro počutili. A ne zamenjujte rekreacije z igro kot je golf, ki se,čeprav je lahko zabavna oblika razvedrila, nahaja prav na dnu lestvice koristnih telesnih dejavnosti. Plačilo za vadbo je dobra kardiovaskularna pripravljenost, ki lahko zmanjša tveganje infarkta. Vadba prinaša tudi ogromne psihološke učinke - med poštenim naporom problimi in skrbi kar nekako izpuhtijo.

Uravnotežena prehrana in telesna dejavnost sta nedvomno dva najpomembnejša dejavnika dobrega počutja, mladostnosti in dolgega življenja. In človek ni nikoli prestar, da bi pričel z vadbo.












Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar