ponedeljek, 28. december 2009

Domače pod smreko - MAKRONI IZ OVSENIH KOSMIČEVPonovno in ponovno se v tem božično - novo letnem času znajdemo v situaciji, ko je potrebno v zadnjem trenutku iz predala potegniti majhno darilce.

Presenečneje - drobno pozornost, ki jo bomo podarili prijatelju, znancu, sorodniku ali pa le prijatelju prijatelja... Skratka nekomu, ki nas je presenetil, ter nam poklonil svoj obisk v zadnjem trenutku. Nenapovedano.

Pripravimo majhna presenačenja!

MAKRONI IZ OVSENIH KOSMIČEV
65g masla ali margarine, 150g ovsenih kosmičev, 100g suhih marelic, 1 jajce, 50g rjavega sladkorja, 1 vanili sladkor, Ščepec soli, 1 žlička nastrgane limonine lupine

Maslo sobne temperature razstopim v veliki ponvi na šibkem olju. Dodam ovsene kosmiče, jih med nenehnim mešanjem svetlo rumeno popražim in ohladim. Z vlažnim nožem drobno narežem marelice. Z metlicami za stepanje penasto stepem jajce (1 min), sladkor, vanili in sol. Maso vmešam v ovsene kosmiče, dodam suhe marelice in limonino lupino. Masa naj nekaj časa počiva (10 min). Pečico segrejem na 180C. Navlažim pekač in ga obložim s peki papirjem. Z vlažno žličko oblikujem za oreh velike kupčke in jih v velikih razmakih naložimo na pekač, ker se makroni med peko razlezejo. Makrone pečem 18 min na zgornji rešetki pečice, da svetlo porjavijo, nato jih preložim na kuhinjsko rešetko in ohladim. Makrone hranim v nepredušno zaprti pločevinastih posodah ali kozarcih, kjer bodo dolgo ostali sveži.

PRIJETNO PEKO!!

Print Friendly and PDF

4 komentarji:

 1. Ooo, kakšna super namig - to bom pa enkrat spekla in čist presenetila moje domače :)
  Ko bom utegnila, bom pa naredila objavo na temo - naredimo kosmiče. Tega pri tebi, pridna Vanja, še nisem zasledila.
  Sončni pozdrav!

  OdgovoriIzbriši
 2. To bi ti bila pa res zelooo hvaležna, če objaviš kako se naredijo kosmiči!!! Kaj to lahko sam narediš doma???

  Uživaj!

  P.S.
  ...pa še nekaj nam dolguješ!!! Si pozabila? Bučni florentinci,....mmmm,.... le recept nam manjka!

  OdgovoriIzbriši
 3. Dej no, moram najprej dokončat knjigo :)
  Še kaj me spomni ...

  OdgovoriIzbriši
 4. Ja, ja, ti kar NAJPREJ poskrbi, da bo knjiga "kot se šika"!! Ostalo bo že počakalo!
  Uživaj!

  OdgovoriIzbriši