petek, 18. december 2009

PIJTE PIJTE ŠIPKOV ČAJ


Zima. Pogosto tako turobna, temačna in mrzla, vendar mnogokrat tudi sončna, bela in bleščeča. Idealnen čas, ko na nas z vseh strani prežijo razni virusi in bakterije, ki nas nekatere bolj, druge pa manj uspešno napadajo in slabijo naš imunski sistem.

Marsikomu se redko zgodi, da bi zimo preživel brez prehlada, če že ne hujšega virusa, angine ali gripe, ki nas brez milosti nažene v posteljo. Kako uspešno jo bomo odnesli v boju s temi drobcenimi sovražniki je odvisno od našega imunskega sistema.

"En čajček, pa bo takoj boljše," je rek, ki so ga ponavljale že naše babice, prababice in prav tako njihove babice. Slišimo ga tudi prav pogosto, ko se pritožujemo nad prehladom, ki smo se ga ravnokar nalezli. Marsikdo torej ve, da je mogoče s čaji izboljšati počutje med prebolevanjem bolezni, marsikatero bolezen tudi pozdraviti, izboljšati razpoloženje...

Marsikdaj smo lahko popolnoma očarani, kaj lahko vsebuje dobra stara skodelica čaja. V hladnih dnevih, ki nas ovijejo z vsemi svojimi nadlogami, so prava lekarna v malem, da o užitku ob dišeči vroči tekočini sploh ne govorim. Vrst čajev in okusov je ogromno.

Trenutno se prepuščamo čarobnemu šipku.

ŠIPKOV ČAJ

Šipkov čaj je stara dobra klasika, ki nas spremlja ob vsakem prehladu in gripi. Da je šipek zdrvilen, so vedeli že stari Grki.

Tri šipke za pomarančo! Zamenjava je enakoverdna, pravijo, vsaj kar zadeva vitamin C. Šipek je malodane sinonim za vitamin C. Poleg tega vsebuje še omembe vreden količine beta karotena, vitamine skupine B, vitamin K, flavodoide, rudnine skoraj vseh vrst, organske kisline, pektin, čreslovino in še kaj.
Je čudovit naravni vitaminsko – rudninski preparat, ki poživlja hladne zimske dni.
Izredno ga ceni tudi ljudsko zdravilstvo, ki priporoča šipkov čaj pri težavah z mehurjem in ledvicami, za čiščenje krvi, proti prehladu, za splošno izboljšanje počutja in dvig odpornosti.

Posušen šipek je tako rekoč obvezna sestavina zeliščnih in sadnih čajev.

Kako ga pripravimo?
Največ zdravilnih učinkovin je v plodovih, ki jih nabiramo v oktobru in novembru oziroma takrat, ko so že zmehčani od slane. Sušimo jih lahko na zraku ali v pečici, vendar temperatura ne sme presegati 36 stopinj.

Šipkov čaj lahko pripravimo na več načinov. Sama ga dodajam domačemu zeliščnemu čaju, tako da pest šipkovih plodov dodam vodi za pripravo čaja in pustim da zavre. V keramični čajnik obesim posodico z domačim zeliščnim čajem in jo prelijem z precejenim šipkovim zavretkom. Odcejeni šipek ponovno namočim v vodo, pustim stati kakšnega pol dni, ter ponovno uporabim za čaj. Ta drugi je lepe rdeče barve.




Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar