sreda, 2. december 2009

MOŠKI TEČEJO HITREJE


Globoko v nas, v mišičnih celicah in v srčno – žilnem sistemu ni razlik med spoloma, vendar ženskam naš reprodukcijski sistem povzroča določene težave, za katere moškim ni potrebno skrbeti.

Fiziologi so ugotovili, da moški in ženska z enakimi sposobnostmi, enako vadbeno zgodovino in enakim programom treniranja, razvijeta enako aerobno sposobnost, razvoj krvnega sistema je enak, prav tako se mišične celice med treningom pri obeh razvijajo na enak način.

Pa vendar moški tečejo hitreje!
Moški nimajo razvite dodatne gibljivosti in s tem povezane drugačne oblike bokov, ki omogoča razvijanje in nošenje zarodka. Moška medenica in boki so razviti tako, da razvijejo večjo hitrost in moč. Moški z enakim naporom teče hitreje kot ženska. Prav tako ženska lahko poveča mišično maso do neke mere, vendar imajo moški na tem področju večjo kapaciteto.

Kadar je govora o ekstremno dolgih tekih, pa se tehtnica nagiba na žensko stran. Na primer pri teku na 75 km hitrost in mišična moč nista več prednost, temveč mogoče celo breme. Maratoni in ultra maratoni bazirajo predvsem na sposobnosti telesa, da čim bolj učinkovito izkorišča maščobne zaloge. Ženske imajo ponavadi večjo količino, te tako nezaželene maščobne mase in so jo sposobne tudi veliko učinkoviteje izkoriščati kot moški.



ŠTIRI STVARI NA KATERE MORAJO BITI ŽENSKE MED VADBO ŠE POSEBEJ POZORNE
Že v sedemdesetih letih je znanost ugotovila, da je področje, ki obravnava vpliv teka na žensko telo in njene reprodukcijske organe razmeroma neraziskano. Specialistične raziskave so pripeljale do ugotovitev, da obstajajo štiri področja, na katera morajo biti ženske med vadbo še posebej pozorne:

Neredna menstruacija
Zakaj tek na dolge proge vpliva na neredno menstruacijo ali celo izostanek le – te pri nekaterih ženskah, je v glavnem še vedno vprašanje. Nedavne raziskave so pokazale, da določen del možganov, hipotalamus, kontrolira maščobo in stres v telesu. Kadar zazna, da je telo izpostavljeno prevelikemu stresu, zaustavi proizvajanje estrogena. Kadar odstotek maščobe v ženskem telesu pade pod določen nivo, za katerega hipotalamus še ocenjuje, da je zadovoljiv za zanositev, se proizvajanje estrogena zaustavi. To je neke vrste zaščitni mehanizem, ki se je razvil pri naših prednikih v obdobju pomanjkanja.
Vendar obstaja zelo malo dokazov, da je ta izguba plodnosti lahko stalna, čeprav je potreben določen čas za obnovitev sistema. Zato izostanek ali neredna menstruacija še ne pomeni neplodnosti, predvsem kadar je govora o kontracepciji.

Strokovnjaki ženskim tekačicam, ki želijo imeti redno menstruacijo med drugim svetujejo zagotavljanje vsakodnevne uravnotežene prehrane, sestavljene iz beljakovin, žitaric, maščob, sveže zelenjave in sadja, vitaminov in mineralov. Prehrana bogata s kompleksnimi ogljikovimi hidrati in nizkim odstotkom maščob in beljakovin je pomembna za vse tekače, saj je določena količina holesterola potrebna za proizvajanje estrogena.

Leta 1984 so na podlagi znanstvenih raziskav ugotovili, da ženske, ki imajo tako obsežne treninge, da izgubijo menstruacijo, ponavadi trpijo za oslabitvijo kostnega tkiva, na enak način kot se to dogaja ženskam v kasnejšem starostnem obdobju. Vsekakor je priporočljivo v prehrano vključiti tudi zadovoljivo količino kalcija.

Ženska podoba
Ugotovili so, da je tekom let vadba zelo spremenila podobo nove tekačice. Tek je danes normalni del življenja žensk, je primeren in priporočljiv tako za moške kot za ženske, vendar vedno ni bilo tako. Podoba ženske športnice se je popolnoma spremenila.

Športni nedrčki
Večino žensk zanima, če tek lahko negativno vpliva na njihove prsi. Pravijo, da ni nekega očitnega dokaza, da tek povzroča oz. pospešuje nastajanje povešenih prsi ali kakšne drugačne poškodbe na prsih. Vendar so ženske tekačice ugotovile, da določena opora prsi pripomore k boljšemu počutju med tekom, še posebej pri tekih na dolge proge. Večina nedrčkov, ki so primerni za vsakdanjo uporabo za tek niso primernik, saj imajo tanke naramnice, ki se hitro raztegnejo.
Proizvajalci spodnjega perila so oblikovali športni nedrček, ki se prilega večini žensk, brez dodatnih žic in s širokimi elastičnimi naramnicami, ki se križajo na hrbtu. To daje občutek čvrstosti, kontrole in onemogoča neželjena gibanja.

Ženski organi
Kljub temu, da nekateri članki svarijo, da lahko tek povzroči poškodbe maternice, strokovnjaki pravijo, da ni medicinskih raziskav, ki bi lahko to potrdile.



Print Friendly and PDF

1 komentar:

  1. Ooo, kaj si fajn napisala!
    Jaz že spadam v tisto skupino tekačic na dolge proge, pri katerih telo "nima časa" za menstruacijo. In to kljub kvalitetni prehrani :)
    Moram pa res na pregled za gostoto kostnega tkiva.
    Tekaški pozdrav iz Gorenjske!

    OdgovoriIzbriši