sobota, 6. november 2010

BAKLAVA V LAHKI IZVEDBI

Baklava - svetovno znana sladica iz vlečenega testa, nadeva iz oreškov in medenega sirupa, ki si jo lastijo številne kuhinje in ki jo pripravljajo v skoraj vseh arabskih deželah, Turčiji in tudi v naših krajih.

Baklave (arab.; sladke pite) izvirno pripravljajo celo z do 70 listi vlečenega testa. Pečejo jih v demirlijah, med katerimi so imele posamezne premer tudi do 2 metra; nosili so jih 4 ljudje.

In tako je že kar nekaj časa nazaj nanesla beseda na baklavo in padlo je vprašanja: "Ej, mati! Zakaj pa ti nikoli ne narediš baklave?" Smešno, zato ker je ne znam. Sploh pa ne tiste ta prave iz ta-pravega testa, nadeva in tistega pravega sladko-sladkega preliva.

A glej, v roke mi je prišel recept z poenostavljeno različico baklave. Takšne z jabolki. Pa z kupljenim vlečenim testom. Pa z ne tako sladkim prelivom. No, pa sem sama dodala še skuto in nastala je takšna baklava:

BAKLAVA Z JABOLKI
3 velike jabolke, 20 dag mletih orehov, 500 g skute, sladkor po okusu, cimet, 500 g vlečenega testa, maslo za pekač in premaz testenih lističev
za preliv: domača limona, 10 dag sladkorja, 1/2 žličke cimeta


Z maslom namastim pekač in zagrejem pečico na 180 stopinj. Očistim in naribam jabolka, dodam sladkor, orehe in cimet, ter sestavine zmešam. Dno pekača prekrijem z listom testa, ga premažem z maslom in prekirjem še z enim listom testa, ter ponovno premažem z maslom. Na testo enakomerno razporedim jabolčno maso, prekrijem z novo plastjo testa, premažem s skuto, ter nadaljujem s plastjo testa in nadeva, dokler ne porabim vseh sestavin. Na vrhu nadev prekrijem s 4-mi plastmi praznih listov premazanih z maslom.

Pečem 30 minut na 180 stopinjah, nado povečam temperaturo na 200 stopinj in pečem še 10 min.

Medtem umijem in na kolobarje narežem domačo, neškorpljeno limono, dodam sladkor, cimet in 2 dcl vode. Z vrelim sirupom prelijem baklavo, takoj ko sem jo vzela iz pečice, ter jo pustim kakšni 2 uri da odleži.







MATI, A VEŠ DA JE TO DOBRO!
Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar