sreda, 10. november 2010

STRUPENA POŠTA

Tale zanimiva pošta je oni dan pristala v mojem elektronskem poštnem nabiralniku.

Prelepe in smrtonosne: 10 najstrupenejših vrtnih rastlin
Ljudje velikokrat v svoje vrtove zasadijo cvetje ampak o njihovi vsebnosti strupov nimajo pojma. Green Magazine je objavil listo 10 najstrupenejših vrtnih rastlinah, ki vas lahko stanejo življenja.

1. Glicinija (Wisteria)
Glicinija spada v družino stročnic (Fabaceae) in izvira iz Severne Amerike in Azije. Rod sestavlja 11 vrst listopadnih ovijalk. Vsi deli glicinije so strupeni in še posebej nevarni za otroke. Ta rastlina se ponaša z nazivom NAJBOLJ STRUPENE

2. Naprstec (Digitalis purpurea)
Vsi deli rastline so zelo strupeni, v zdravilstvu pa se uporabljajo samo listi. Naprstec krasi s čudovitimi pastelnimi barvami cvetov tudi marsikateri cvetlični vrt, zato previdno.

3. Hortenzija (Hydrangea)
Od junija naprej hortenzije poživljajo vrtove s svojimi veliki cvetovi. Številne pa svoje cvetove ohranijo celo do jeseni.
Na seznamu strupenih rastlin je zasedla tretje mesto. Kar hitro po zastrupitvi se pojavi osip, srbenje, otekanje, slabost, znojenje, ... Če se takoj na dobi protistrupa, ima zastrupitev lahko posledice kot nezavest, odpoved krvotoka, ...

4. Šmarnica (Convallaria majalis)
Šmarnica (znanstveno ime Convallaria majalis), tudi solzica, je edina predstavnica roda Convallaria. Je strupena rastlina, ki spada v družino lilijevk. Ima podzemno koreniko, steblo, suličasta lista in bele cvetove. Steblo je visoko od 10 do 20 cm, na vrhu pa se razvije v grozd iz majhnih belih cvetov. Šmarnica cveti od maja do junija. Raste v gozdovih, ponekod pa v senčnih vrtovih in skalnjakih.
Strup iz cvetov povzroča slabost, vrtoglavico, bruhanje, bolečine v ustih in trebuhu, drisko in krče. Rdeči plodovi, ki dozorijo meseca septembra, so prav tako strupeni.

5. Krizantema
Cvetje, ki vsako leto krasi grobove naših pokojnikov, je poleg tega, da je lepo, tudi zelo strupeno.
Povzroča srbečico in otekanje kože. K nam je ta roža prišla iz Japonske. Vrtnarji jo pogosto sadijo okoli gred z zelenjavo, ker sde jim zajci nas cdaleč izogibajo

6. Fikus
Fikus je tropsko drevo, ki zraste tudi 20 metrov v višino. Skorja fikusa je svetlo rjave barve, listi pa so dolgi od 8 do 12 cm. Nekateri sobni fikusi pa imajo liste tudi krajše - do 5 cm. Žal je tudi strupen. Obstaja okoli 800 podvrst fikusov, vse pa ob stiku s kožo povzročijo otekanje in srbenje. Če pride do zastrupitve vam bo zdravnik predpisal kak antialergik.

7. Flamingovec (anthurium andreanum)
Njegova domovina so tropski deževni gozdovi na območju Srednje in Južne Amerike.
Pri zaužitjku delov rastline lahko pride do izredno bolečega otekanja in do opeklin v prebavnem traktu. Otekanje sluznice lahko povzroči zadušitev.6. Krizantema

8. Oleandar (Nerium oleander)
Oleandar je rastlina, na kateri je strupen dobesdedno vsak njen del. Težave lashko nastanejo celo pro nehotnem vdihu dima gorečega lesa.
Rastlino pogosto najdemo povsod v Sredozemlju, vpliva pa na hitrost in enakomernost bitja srca - zastrupitev se lahko konča z infarktom.

9. Azaleja (Rhododendron)
Grmi azaleja imajo halucinogeno i laksativno delovanje. Simptomi zastrupitve so bruhanje, osip na koži, glavobol, zamegljen vid in slabost v mišicah. Razen za ljudi je zelo nevarna tudi za konje. Obstaja več kot 1.000 podvrst omenjene rastline.

10. Narcisa
Ena od "znanilk pomladi", narcisi, je dodeljeno 10. mesto na lestvici "liepih, a smrtonosnih".
Če sločajno pojeste čebulček te rastline, so posledica krči, driska in bruhanje. Spremlja jih glavobokl, oslabelost mišic in zameglen vid. Vpliva tudi na delo srca.
Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar