ponedeljek, 7. marec 2011

STAREJŠI TEKAČI

Tek je imeniten šport za ljudi, ki se starajo, saj lahko njegovi blagodejni učinki staranje celo upočasnijo. Zanimivo je, da je večina udeležencev maratona v New Yorku starejša od 40 let.

Po tridesetem letu se v telesu povprečnega človeka zgodijo številne spremembe. Sposobnost za izkoristek kisika se poslabša, mišična masa zmanjša, elastičnost mišic upade, raztegljivost pljuč oslabi, zmanjša se gostota kosti, presnova se upočasni, poveča se telesno maščevje in oslabi imunski sistem.
Vse to vpliva na tekaške rezultate, saj pade aerobna zmogljivost, skrajša se korak, zmanjša moč nog in zmanjša sposobnost za skladiščenje energije. Ponavadi se tekaška hitrost zmanjša za 1 odstotek letno od vrhunca v tridesetem letu starosti.

A zanimivo je, da starejši tekači kljub temu dosegajo odlične rezultate - leta 2003 je 72 letni tekač pretekel maraton v času 2:59:09.

Za tek ni nikoli prepozno. S tekom upočasnimo učinke staranja, si izboljšamo zdravje, telesno vzdržljivost in gibljivost, ter duševno zdravje. Zaradi teka si lahko za več let podaljšamo kakovost življenja.







Print Friendly and PDF

3 komentarji:

  1. Zanimivo, ne. Zadnjič sem na tekaškem forumu brala debato o tem, kdaj smo začeli teči in velika večina je začela v teh (ne bom rekla starejših, jaz se ne počutim stara) letih...

    OdgovoriIzbriši
  2. Jaz tudi ugotavljam, da se staram :))) dooolgo nisem tekla, lani nekaj poskušala.. letos pa me kar mika, sem kak dan doma kar nemirna, ker ne skočim v superge in ven. Ampak še ne upam, je preveč mrzlo. Povsem brez kondicije, pri 40+, z veliko odveč obročkov.
    Ampak letos bom :) Čist res bom :) Saj me boste za ušesa, a ne, če ne bom :)))

    OdgovoriIzbriši
  3. Kako pa tek vpliva na boleča kolena? Hoja s Pohorja v dolino je zame ena sama boleča muka...
    lp

    OdgovoriIzbriši