nedelja, 15. maj 2011

NEDELJSKI KRUHKI

Deževna in hladna nedelja je verjetno marsikomuj prekrižala načrte. Pohajkovanje v naravi, kolesarjenje in tek za marsikoga odpade, a v kuhinji je kljub slabemu vremenu lahko prijetno toplo, dišeče in takooo nedeljsko. Skratka, dan idealen za peko kruha.


NEDELJSKI KRUHKI
beli kruh: 70 dag gladke moke, kocka kvasa, žlička sladkorja, žlička soli, žlička olje, 1 jajce, 2,5-3 dcl toplega mleka in kozarec mlačne vode za kvasec

rženi kruh: 40 dag ržene moke, 30 dag enotne moke, kocka kvasa, žlička sladkorja, žlička soli, žlička olja, cca. 3 dcl tople vode

Natehtam ustrezno količino moke, ter jo vsipam v dve skledi. Ločeno belo moko in posebej rženo in enotno moko. V sredini mokastega kupa naredim jamico, vanjo nadrobim kvas, posujem z žličko sladkorja in zalijem z mlačno vodo.


 Čez približno 10 minut, ko je kvsec že fajn narasel, dodam žličko soli in olja, ter beli moki še celo jajce.

 Pripravim mikser in testo fajn zmiksam. Seveda pred tem belo moko zalijem s toplim mlekom, rženo pa s toplo vodo.

 Zmiksano testo še dodatno ročno pregnetem, pokrijem s kuhinjsko krpo, ter počakam minimalno eno uro, da naraste oziroma kipne.


Nato testo ponovno temeljito pregnetem, da odpravim vse mehurčke in ga poljubno obikujem v štruce kruha.
 Tokrat sem iz vsakega testa naredila po dve ozki štrici, tako da so skupaj nastale štiri.
 Štruce sem zložila na pekač obložen s peki papirjem. Ker nisem želela, da se beli in rženi kruh sprimeta, sem med njima zavihala peki papir. S tem sem kruha med seboj fizično ločila.
 Štruce sem večkrat zarezala z ostrim nožem, kruh ponovno pokrila s kuhinjsko krpo, ter ga pustila vzhajati dodatnih 20 minut.
 Med tem, ko so štruce pokrite s platneno krpo vzhajale, sem vklopila pečico in v 20-tih minutah se je ogrela na delovno temperaturo. Ta je v začetku 250 stopinj, po pol ure pa 200.
 Po približno eni uri sem iz pečice vzela zlatorumeno zapečene slastne štruce svežega domačega kruha.

 PRIVOŠČITE SI GA! DANES JE PRAVI DAN ZA PEKO!
Print Friendly and PDF

2 komentarja:

  1. Pozdravljena, deževno nedeljsko popoldne, polno lenobe in brskanja po blogih, kadar imam malo časa, ustvarjalnega navdiha pa ne, je to moje naj opravilo. Potem pa najdem tvoj kotiček, tako domač pristen, vsakega malo, rožic, narave, kruhkov "njam", sadja, solatk in perlic.
    Všeč mi je in še se bom vrnila, a pultu med tem že vshaja koruzni kruhek, ko bo pečen še na toplega malo masla in deževna nedelja bo popolna.

    Lp; Lili

    OdgovoriIzbriši
  2. Oooo, tudi jaz sem odkrila dva prijetna ustvarjalna kotička!

    Prijetno branje - tako tebi kot meni!

    OdgovoriIzbriši