sreda, 25. maj 2011

POPAJEV NAPITEK

Najnovejše študije kažejo, da za gradnjo mišične mase in izboljšanje delovanja celic špinača res pomaga. Raziskovalci so namreč opazili, da naravni nitrati, ki jih najdemo v špinači, in ostali listnati zelenjavi hranijo mišične mitohondrije ter posledično pomagajo uravnavati krvni pritisk, imunski obrambni mehanizem ter celično presnovo.
 
Anorganski nitrati, ki se razlikujejo od sintetičnih, ki jih pogosto najdemo v predelani prehrani, se v telesu porabijo za proizvajanje dušikovega oksida (NO) - vitalno molekularno komponento, ki prinaša kisik v kri in skrbi za vrsto drugih fizioloških in patoloških procesov v telesu. NO ima tudi močan protivneten učinek ter še številne druge koristi za zdravje.
 
Izkazalo se je, da je špinača polna teh nitratov, ki se pretvorijo v dušikov oksid in koristijo celemu telesu. Ugotovili so, da je vsebnost nitratov, ki bi jih zaužili z okoli 200-300 gramov špinače na dan, že v treh dneh povzročila izboljšanje učinkovitosti mitohondrijev pri intenzivni vadbi. Uživanje špinače znižuje porabo kisika ter poveča proizvodnjo energetsko bogatih snovi v mišičnem tkivu, zaradi česar je posledično izboljšano delovanje mišič in splošno zdravje.
 
 
ŠPINAČNO - SADNI NAPITEK
2 banani, 3 pomaranče, šop svežih špinačnih listov, šop sveže zelene solate
 
Sadnje očistim in narežem, ter zmiksam. Dodam zelenjavo in ponovno zmiksam. Natočim v kozarce in ... popajev napitek je pripravljen.
 




Print Friendly and PDF

2 komentarja:

  1. Uuu, bere se super, sem si že predstavljala, kako šibam na tržnico med pavzo po špinačko.. potem pa sem zagledala barvo pijače v kozarcu in se vprašala, kako se bom pripravila tole spit :)))))
    Špinačo imam rada, ampak kuhano na bešamelu :))) tole pa bo izziv :))

    OdgovoriIzbriši
  2. Jaz sem tudi tako mislila. A napitek je res ful dober. Probaj, nebo ti žal. ...pa malo več sadja daj zraven za prvič - tako sigurno neboš mimo pihnila.

    Na juriš na nove izzive!!

    OdgovoriIzbriši