sreda, 25. januar 2012

KOSILO ZA ZIMSKE DNI

Segedin golaž ali Scekelygulyas izvira iz Szegeta na Madžarskem. Mesta, kjer proizvajajo najboljšo papriko in imajo odlićno svinjsko meso, ter pridelajo veliko zelja. In te sestavine so osnova za golaž. Domačini za segedni golaž uporabljajo svinjska rebra, medtem ko ostali Madžari golaž pripravljajo iz govedine. Značilen dodatek za golaž je kisla smetana, ki jo Madžari dodajo tik pred serviranjem.

 
SEGEDIN GOLAŽ

Sestavine:
  • 1 kg kislega zelja
  • 500 g svinjske ribice
  • 2 čebuli
  • 2 stroka česna
  • 3 lovorovi listi
  • 2 žlici mlete rdeče paprike
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • ščepec soli in mletega popra
  • kisla smetana

 Čebulo očistim in jo narežem. Mesto operem in ga narežem na manjše kocke.

V večji posodi segrejem olje, dodam čebulo in jo med mešanjem pražim toliko časa, da postekleni. Dodam meso in ga pražim tako dolgo, da se enakomerno popeče s vseh strani. Potresem z mleto papriko in na hitro premešam. Dodam zelje, paradižnikovo mezgo, lovorov list, kumino, česen ter toliko vode, da so vse sestavine prekrite. Sestavine zavrem, lonec pokrijem in kuham še približno eno uro.

10 minut pred koncem kuhanja vmešam kislo smetano, popram in solim. Segedin golaž je gotov, ko je zelje mehko, meso pa lahko razpolovim z vilico. Pred serviranjem odstranim lovorjeve liste.



Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar