petek, 6. januar 2012

KREŠENTI

Tele zanimive kekseke smo pekle babe že sredi decembra na našem gospodinjskem maratonu. Pa sem potem recept izgubila in ga sedaj ponovno našla. No, je že res, da začetek januarja ni ravno preveč primeren čas za zapisovanje receptov drobnega peceva, a mogoče komu vseeno pride prav. Če ne, pa bo počakal na konec leta, a ne?Tukaj je:

KREŠENTI

Sestavine:
  • 350 g moke
  • 200 g masla
  • 100 g sladkorja
  • 1 vanili sladkor
  • 1 jajce
  • 2 rumenjaka
  • 2 žlici ruma

Za povaljat:
  • 2 beljaka
  • 150 g orehov, lešnikov, mandeljev

Za spajanje:
  • gosta marmelada ali
  • 100 g čokolade za kuhanje - 40 g masla

Zmiksam zmehčano maslo, sladkor, vanili sladkor, jajce in rum. Na koncu umešam presejano moko in zamesim testo. Zamotam ga v folijo in ga najmanj za eno uro postavim v hladilnik.

Iz dobro ohlajenega testa oblikujem majhne kroglice velikosti češnje. Kroglice naj bodo majhne, ker je kekse lažje pojesti.

Pečico segrejem na 180 stopinj.

Kroglice namakam v razžvrkljan beljak in jih nato povaljam v grobo mlete orehe ali lešnike, ter jih zložim na pekač obložen s peki papirjem. Pečem jih 20 minut, počakam da se nekoliko ohladijo, ter jih spojim po dva in dva skupaj.

Me smo se malo poigrale in smo nekatere kekse spojili z marmelado, nekatere po pomočili v stopljeno jedilno čokolado, ter jih posule z okrasnimi kroglicami. Možnosti je ogromno - poigrajte se tudi sam!





Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar