ponedeljek, 16. januar 2012

ODLIČNA POPESTRITEV JEDILNIKA

Štruklji so ena izmed desetih največjih slovenskih znamenitosti. Skorajda po vsej sloveniji jih pripravljajo in jedo že nekaj stoletij.
Prvi recept zanje je bil zapisan že v letu 1589, ko jih je kuhar na nadvojvodskem dvoru v Gradzu kuhal in v svojo kuharsko knjigo zapisal recept za slovenske pehtranove štruklje. Slovenski so jih gotovo poznali že nekaj stoletij pred tem. Verjetno so se iz samostanov razširili na podeželje in nato še v mesta. Iz jedilnika Žičke kartuzije iz leta 1737 lahko izvemo, da so bratje jedli štruklje predvsem februarja in v poznih jesenskih mesecih, skoraj vsako soboto za kosilo in tudi za večje praznike, kot na primer za svečnico 2. februarja 1738. Pripravljali so jih kuhane in pečene. Tudi Valentin Vodnik ima v svojih kuharskih bukvah iz leta¸1799 recept za rakove in mandeljeve štruklje. Njegaov recepta sta za pečene štruklje, čeprav so jih že v tem času po naših pokrajinah največkrat kuhali. Pšenične štruklje so jedli ob vseh svetih in za božič. Štruklje bulanke (nabulati = nadevati) omenja tudi škof Slomšek za Štajersko. Pisatelj Janez Trdina je  v istem času zapisal za Dolenjsko, da štruklji veljajo za najboljšo jed. Povsod jih poznajo, kuhane, pečene in ponekod celo ocvrte, sladke, slane, nekvašene in vzhajane.

AJDOVI ŠTRUKLJI Z BLITVO

Sestavine:

za testo:
100 g ajdove moke
80 g bele gladke moke
1,5 g kvasa
1 jajce
o,3 dcl olja
mlačna slana voda

Ajdovo moko nekoliko poparim, dodam razdrobljen kvas, belo moko, olje, jajce in po potrebi slano mlačno vodo. Iz sestavin naredim ne preveč trdo testo. Pustim ga počivati.

za nadev:
400 g blitve
200 g skute
3 jajca
sol, poper

Blitvo skuham v slanem kropu in jo narežem, ali pa vzamem zamrznjeno, jo odtalim in odlijem vodo, ki jo je spustila. Dodam skuto, stepeni jajci in začimbe. Testo razvaljam, premažem z jajcem in potresem z nadevom. Testo zvijem v štrukelj in nato v svežo kuhinjsko krpo. V slanem kropu jih kuham 20 do 25 minut.

Odlično se podajo k mesni omaki.



Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar