sreda, 04. januar 2012

OSTKAKA

Znamenita sirova pogača izvira iz Švedske pokrajine Smaland. Čeprav je naprodaj, že pečena v vsaki trgovini, je njena priprava še vedno prava čast in ponos vsake gospodinje. Recepti za pripravo prehajajo iz roda v rod. Pogačo jedo vedno iz sredine, nastalo luknjo pa naslednji dan zapolnijo s svežim sadjem.

 
No, tole zadnje dejanje si ne znam najbolje predstavljati kako to gre. Mi smo pogačo spekli in jo narezali na kose, ter pojedli. Pa malo smo se morali nazaj držat, da ni že prvi dan izginila. Ker,... drugi dan je bila veeeeliko boljša.

 
OSTKAKA (skutin kolač)

 
Sestavine:
125 g masla sobne temperature
70 g sladkorja
1 jajce
250 g moke
0,5 zavitka pecilnega praška

 
Za skutin nadev:
  • 3 jajca
  • 100 g sladkorja
  • 750 g puste skute
  • 0,5 l kisle smetane
  • 60 g jedilnega škroba
  • 0,5 zavitka pecilnega praška
  • 125 g rozin

 
Iz masla, sladkorja, moke, jajca in pecilnega praška hitro zgnetem krhko testo, oblikujem hlebček, pokrijem s folijo in pustim 30 minut počivati na hladnem.




 
Dve tretini testa nato razvaljam v velikosti pekača, z njim obložim pomaščeno dno pekača in 10 minut pečem na 180 stopinjah.





Tale korak sem malo prilagodila in razvaljala kar vso testo in z njim obložila pekač.
 
Medtem pripravim skutin nadev:
Sladkor in jajce penasto umešam, primešam pasirano skuto, kislo smetano, jedilni škrob, pecilni prašek in oprane rozine.




 
 
Preostalo testo nato razvaljam v trak, z njim obložim rob pekača in napolnim s skutnim nadevom. Temperaturo pečice nastavim na 180 stopinj in pečem 60 minut. Ko je kolač pečen, bi ga morala pustiti dve uri počivati. In res je drugi dan mnooogo boljši.


Print Friendly and PDF

5 komentarjev:

  1. videti je odlično! že dolgo razmišljam o kakšni skutini piti, zdaj mi pa ne bo treba iskati recepta - hvala! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. mmmmm....poskusim čez vikend..
    ema

    OdgovoriIzbriši
  3. pa se eden ko je slicen in zelo fin,
    250 gr.moke.
    125gr.butra.
    100gr.sladkorja.
    1jajce
    1/2pecilnega,
    iz tega naredis gladko testo in ga kar enostavno z roko v okroglo modlo, lepo z roko po modli in tudi stranske robe oblikujes.nato dodas nadev
    1kg puste skute,zelo dobra tusova pusta skuta,ker je zelo fina not in ni suha
    5rumenjakov
    150gr.sladkorja
    1 vanili
    70 gr.rama margarine al kere koli
    1/2pecilnega
    4zlice jedilnega skroba,gustin al gusnel,karkoli
    to vse skupaj dobro zmesat in dodaj
    1 stepeno sladko smetano in
    od 5 jajc stepen beljak,to potem le premesas z metlico na roko,tolko da je masa lepa gladka

    po zelji dodas al rozine,se boljse pa polovicke od breskovega kompota

    priblizno za modlo 28 cm
    peci 30 min na 220
    30min pa na 180

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. breskve -polovicke le potunkas not,nic sparat ;-)

      Izbriši
  4. Hvala lepa za nasvet. Ob prvi priliki bom sigurno poizkusila tudi tale recept.
    LP, Vanja

    OdgovoriIzbriši