torek, 24. januar 2012

MUMMENTAART

Ime pogače, ki izvira iz Luksenburga, pojasnjuje njen način priprave in izgled. Pod "pokrovom" je seveda sočna jabolčna obloga oz. nadev. Jabolčne in druge sadne pogače so značilne praznične in počitniške sladice, nepogrešljive so tudi na poročnih gostijah.

MUMMENTAART (POGAČA S POKROVOM)

Sestavine:
za testo:
  • 500 g moke
  • kocka kvasa
  • 100 g sladkorja
  • 200 g masla
  • 2 jajci
  • malo vode
  • ščepec soli

za nadev:
  • jabolka
  • cimet
  • sladkor po okusu
  • rozine

Priprava:
Moko presejem v skledo, vanjo naredim jamico, noter nadrobim kvas, ga posujem z žličko sladkorja in zalijem s toplo vodo. Počakam, da kvasec kipne, nato dodam ostale sestavine, ter zmiksam gladko testo. Pokrijem ga s kuhinjsko krpo, ter pustim na toplem vsaj pol ure.

Med tem časom očistim in naribam jabolka.

Vzhajano testo ponovno pregnetem in ga razdelim na dva dela. Na večjega in na manjšega. Večji del testa razvaljam in ga položim v namaščen pekač.




Testo naj sega čez rob pekača. Po testu razdelim jabolka, jih posujem s cimetom, sladkorjem in rozinami.



 Iz preostalega testa razvaljam pokrov, ter z njim prekirjem nadev. Robove testa dobro stisnem. Pokrov večkrat prebodem.




Pečem 40 min. pri 180 stopinjah. No, kot je očitno razbrati iz slike je moja pogača kar močno rjava. Zakaj? Ker mati misli, da mora početi sto stvari hkrati, je šla tečt in pogača je bila v pečici 50 minut. In zdaj je takšna. Lepe čokoladne barve. Skratka, tega početja vam med peko peciva ne priporočam.




Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar