nedelja, 29. januar 2012

MULTIVITAMINSKI REGENERACIJSKI NAPITEK

Naravni sokovi in napitki so za športnike kot nalašč, saj zagotavljajo tekočino, ogljikove hidrate in bogastvo drugih pomembnih hranilnih snovi. Vse to v enem samem kozarcu. Priprava je hitra in preprosta, v primerjavi z večino druge hitre hrane pa sokovi in napitki ne vsebujejo umetnih sladil, konzervansov in drugih umetnih snovi. Zagotavljajo potrebno energijo pred začetkom vadbe, med njo in še posebej po njej, to je v času, v katerem lahko športniki izgubijo željo po trdi hrani.

Tudi sama po dolgih tekih z največjo muko spravim po grlu trdo hrano, medtem ko mi sadni napitki teknejo v vsakem trenutku.

Ker je zadnje štiri dni naš urnik prilagojen Jernejevemu državnemu prvenstvu v plavanju, ki se tokrat "na srečo" odvija v Mariboru, je tudi današnji dolgi tek bil stlačen v okvir tega urnika.

Iz toplega zapečka sem se pognala malo po osmi uri zjutraj, ter malo pred enajsto pred bazenom slekla tekaške stvari. Ob enajstih je Jernej skočil v vodo v svoji zadnji disciplini - 1500 m prosto.

Doma sem si pripravila slaaaasten multivitaminski sadni napitek:

MULTIVITAMINSKI SADNI NAPITEK

Sestavine:
domače grozdje iz zmrzovalnika
1 kivi
1 pomaranča
1 banana
1 jabolko

Grozdje sem odtalila, ostalo sadje pa umila in čistila, ter narezala na koščke. Vse sestavine sem zmiksala v blenderju in nalila v kozarce.

MMMMM, JE TEKNILO!

Kaj se skriva v takšnem napitku?

BANANA
je odličen vir ogljikovih hidratov in kalija, hkrati pa ne vsebuje veliko maščob in natrija. Potrebno je izbirati res zrele banane.

GROZDJE
je idealno po vadbi, ker je bogat vir kalija. Rdeče in črno grozdje vsebujeta več antioksidantov kakor belo.

KIVI
vsebuje veliko kalija in vitamina C. Vitamin C športnike varuje pred poškodbami mišic, zmanjšuje razbolelost mišic in pospešuje zdravljenje. Poleg tega povečuje absorbcijo kisika in aerobno prozvodnjo energije. To je še posebej koristno za športnike, kadar tekmujejo.

POMARANČA
je izvrsten vir vitamina C. Vsebuje tudi folno kislino in kalij.







Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar