sreda, 11. januar 2012

S KRUHKOM V NOVI DAN

Se mi zdi, da smo komaj prestopili novo leto in že je mimo skoraj polovico januarja in življenje ponovno teče s vso svojo divjo naglico naprej. In ponovno so tukaj kruhki. Slastni kruhki. A bodo letos kakšne nove mešanice? Oooo, sigurno se bom kaj novega domislila in kaj starega izboljšala. Saj se non stop učimo, a ne? O tem pravijo tudi nekateri pregovori:

- Kdor se neha učiti je star. (Henry Ford)
- Bolje se je naučiti nepotrebno, kakor ničesar. (Seneka)
- Kdor se učenju posveča, se iz dneva v dan veča. (Leo Tse)
- UČenje je kot veslanje proti toku. Če ne napreduješ, greš nazaj. (kitajski pregovor)
- Učenje je odkrivanje, da je nekaj mogoče. (Fritz Perls)

Le kaj sem se tokrat naučila? Iiii, da je tale ajdov kruhek z orehi oooooodlična kombinacija. Naučite se tudi vi!

AJDOV KRUH Z OREHI

Sestavine:
  • 20 dag ajdove moke
  • 40 dag enotne moke
  • vrela voda - krop
  • pest orehov
  • kocka kvasa
  • žlička soli
  • žlička sladkorja
  • žlička olja
  • kefir

Priprava:
V skledo vsujem ajdovo moko in jo poparim. Kako to storim? Preprosto. Na moko zlijem vrelo vodo - krop in vse skupaj zmešam v gosto, gosto zmes. Nato kup poparjene moke potisnem nekoliko na stran in dodam enotno moko. V sredini naredim jamico, vanjo nadrobim kvas, ga posujem s sladkorjem in prelijem z malo vroče vode. Ko kvasec kipnem, dadam ostale sestavine in zmiksam.



Testo pripravljeno za kruh pokrijem s kuhinjsko krpo, ga postavim v topel prostor in pustim na miru približno eno uro. Med tem časom testo vzhaja. 



Kipjeno testo ročno pregnetem, ga razdelim na dva dela in iz vsakega oblikujem kruh poljubne oblike. Meni so v tem trentku najljubši okrogli hlebčki. Kaj veš kaj mi bo všeč jutri, pa pojutrišnjem, pa čez dva meseca,....


Kruhke ponovno prekrijem s kuhinjsko krpo, vkopim pečico in počakam približno 20 minut, da se le-ta dobro segreje.




Pladenj položim v pečico segreto na 250 stopinj in pri tej temperaturi pečem približno 20 min do pol ure. Nato temperaturo zmanjšam na 200 stopinj in pečem še nadaljnih 20 minut do pol ure.


Pečene kruhke odložim na mrežico, da se ohladijo, nato jih pospravimo delno v želodec, kar pa ostane pa vrečko za naslednjič. Za zjutraj.


Print Friendly and PDF

3 komentarji:

  1. super, mene tudi zanima enako kot MB.
    LP, Polona

    OdgovoriIzbriši
  2. Vidim, da v glavnem kruh pripravljate s kvasom. Ste poskusili kdaj s pecilnim iz vinskega kamna?

    OdgovoriIzbriši
  3. MB in anonimni-1: odgovor je v naslednji objavi

    anonimni-2: pecilnega z vinskim kamnom še nisem nikoli poskusila. Kje pa se ta stvar kupi?

    Pozdravček, vsem!

    OdgovoriIzbriši