ponedeljek, 23. julij 2012

KO JE VRT POLN ZELENJAVE

potem je čas, da nastane odlična, lahkotna, poletna lasagna.

BLITVINA LASAGNA S PIŠČANČJIM MESOM

Sestavine:
  • blitva
  • testenine - lasagne, ki jih ni potrebno kuhati
 za omako:
  • 1 čebula
  • 1 piščančja prsa
  • začimbe - bazilika, timijan, majaron, peteršilj
  • žlica kisle smetane
  • malo vode
  • oljčno olje
  • sol, poper
 za bešamel:
  • kokosovo maslo
  • 3 žlice moke
  • 1 liter mleka
  • muškatni orešek
Na vrtu naberem svežo blitvo, jo očistim, operem in na kratko pokuham. Beri - počakam, da osoljena voda zavre, nakar lonec odstavim z ognja in čez kakšnih 5 minut blitvo odcedim.



Odcejeno blitvo narežem na večje trakove. Hkrati pripravim tudi mesno omako. In sicer, sesekljam čebulo in jo preprežim na oljčnem olju. Dodam na koščke narezana piščančja prsa, ter sestavine fajn prepražim. Dodam sol in poper, ter zalijem z malo vode (toliko, da se meso ne sprime), Kuham približno 15 minut, nato dodam sveže začimbe in kislo smetano, ter omako zmešam in odstavim z ognja.


Večji pekač namažem z oljem in na dno položim prvo plast testenin.


Sledi nadev iz blitve, ki ga prelijem z bešamelom. Ja, seveda, bešamel je potrebno predhodno pripraviti. Kako? V posodi stopim maslo in mu dodam moko. Prepraženi moki dolijem mleko, pri čemer ves čas sestavine mešam z metlico, da se moka ne zgrudi. Začinim z muškatnim oreškom, počakam da bešamel zavreje in že je pripravljen.



Sledi ponovno plast testenin in nato mesni nadev, ki ga prav tako prelijem z bešamelom.


 
Zadnja plast je ponovno testeninska prelita z bešamelno omako. Tako, lasagna je nared za v pečico. Ker otroci niso več majhni in so že krepko samostojni in ker so počitnice, vse to tokrat krepko izkoristim. Počakam, da se vrnejo s treninga, nakar jim "uturim" peko lasagne. Sama pa hitro smuknem v kolesarska oblačila in se za uro in pol podam na kolo. Ko se vrnem velik del jedi že manjka, ostali pa jo dokrajčimo do konca. Kako zglede pečena lasagna? Enako kot tale sveža na spodnji sliki, le da je barva nekoliko bolj zapečena.

Print Friendly and PDF

3 komentarji:

  1. Ja, dober recept za lasagno - drugače pa vidim da vam tudi ostale zadeve dobro "laufajo".

    LP, Majda

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala - se trudim (o) kolikor se le da!

      Izbriši
  2. Uporabno, pa tudi simpatično napisano.
    Lp/Su

    OdgovoriIzbriši