četrtek, 5. julij 2012

SPATI ZA ŠPORT

Jonathan Leeder, psiholog, ki dela na Angleškem institutu za šport, meni, da je spanje najpomembnejše področje okrevanja trdo trenirajočih športnikov in športnic, ne omalovažuje pa tudi drugih pomembnih osnovnih dejavnikov, kot sta iztekanje/ ohlajanje po treningu in primerna prehrana.

“Strategije okrevanja, kot so npr. potapljanje v mrzlo vodo, kompresijske pajkice in zadnji dosežki prehranske znanosti, seveda tudi lahko igrajo pomembno vlogo. Vendar pa je nujno urediti osnovne stvari in spanje je najpomembnejša prvina, brez katere so druge precej nekoristne,” meni Leeder. Vendar ne pozabi dodati, da govori o spanju v obdobjih trdega treniranja, ne o noči pred nastopom. “Večina športnikov ne glede na to, s katerim športom se ukvarjajo, pred olimpijskim finalom spi slabo in to na dosežek ne vpliva. Učinek je psihološki, ne telesni,” pravi.

Leeder poudarja, da je vojska izjemno veliko naredila na področju raziskovanja prikrajšanosti za spanec in je prišla do podobnih ugotovitev. Pomanjkanje spanja vpliva na posameznikovo sposobnost koncentracije in odločanja, zato slabo prespana noč lahko uniči nastop v  lokostrelstvu ali streljanju, medtem ko bolj telesnim dejavnostim, kot so tek, plavanje, smučarski tek itd. škoduje manj. Zaskrbljenost v vseh športih pa je upravičena, če športnika daje nespečnost med daljšimi obdobji napornega treniranja, kajti tedaj postane posebej občutljiv za napade bolezni in nesposoben, da bi se spočil do naslednjega treninga. Kako lahko ocenimo naravo posameznikovega spanca? Poskušali so z vprašalniki, a so se pokazali za nenatančne in premalo podrobne, da bi bili uporabni.

Leeder ugotavlja, da imajo ljudje sicer različne potrebe po spanju, da pa vrhunski športniki spijo manj učinkovito kot vrhunske športnice in da nasploh v postelji ostanejo dlje kot nešportniki podobne starosti. Presenetljivo pa je, da je kakovost njihovega spanja slabša. Trajanje spanja med posamezniki močno variira. Športniki lažje zaspijo in spijo tudi dlje in bolje, če sledijo ustaljeni rutini. Leeder je ugotovil, da sta potreba po spanju in količina napornega treninga povezani. Vzrok je verjetno krepčilni učinek spanja. Vendar se je pri vrhunskih športnikih pokazalo, da zaradi napornega treniranja dejansko spijo manj učinkovito, verjetno zaradi nenaravnega fiziološkega stresa, ki ga povzroča naporno treniranje. V času neposredne priprave na tekmovanje, ko športniki popuščajo v treningu, je dovoljeno spati malo manj kot v času šnapornega treniranja, ker je pač manj fiziološkega stresa, po katerem je treba okrevati in zato športnik potrebuje manj počitka. Toda natančen odnos med treniranjem in spanjem ostaja bolj ali manj skrivnost.

Spanec pogosto moti prehod čez več časovnih pasov, z angleško besedo jet lag. Leeder pravi, da se nanj vrhunski športniki nasploh bolje prilagajajo kot običajni, telesno manj dejavni ljudje. Sta dva povzročitelja jet laga: prvič, telesna ura ni sinhronizirana, drugi pa je utrujenost, ki je posledica motenega spanja med poletom. Zoper njiju ukrepamo z znanimi strategijami. Lahko potujemo v isto časovno cono, kot je ciljna dežela in zagotovimo optimalne okoliščine, da naredimo potovanje čim manj stresno in spanje na letalu naredimo kar se da udobno (npr. oblečemo ohlapna, vrečasta oblačila, obutev, ki jo z lahkoto sezujemo itd.).

Popoldanski dremež nasploh lahko koristi, vendar Leeder priporoča največ 45 minut takega spanca. Globok spanec se začne po okrog 90 minutah, zato bi se športnik po daljšem popoldanskem spanju lahko počutil omotičen in mlahav, nato pa tudi ne bi dobro spal ponoči. Poročajo o poskusih, ko je oseba pred popoldanskim dremežem vzela kofein, tako da je bila po 45-minutnem krepilnem dremežu deležna dvojne spodbude. Leeder pravi, da je primeren spanec nedvomno zelo pomemben. “Če človeka učite, da piše z levo roko, čeprav običajno piše z desno, je za učenje te spretnosti absolutno nujna dobro prespana noč. Eden od razlogov, zakaj dojenčki toliko spijo, je ta, da se ogromno učijo. Dobro prespana noč je zanje nujna, nujna pa je tudi za vrhunske športnike.




Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar