Mmmm, koliko boljši je doma pečen kruh! To se sploh ne da opisati.
MEŠANI RŽENI KRUH Z ROŽMARINOM
Sestavine:
- 30 dag ržene moke
- 40 dag enotne moke
- kocka kvasa
- žlička soli
- žlička sladkorja
- žlička oljčnega olja
- 2 žlici skute
- cca. 2-3 dcl tople vode
- vejica svežega, sesekljanega rožmarina
Moko sem presejala v večjo posodo in vanjo naredila jamico. Noter sem nadrobila kocko svežega kvasa, ga posula s sladkorjem in do vrha jamice zalila s toplo vodo. Počakala sem približno 10 minut, da je kvas narasel, nato sem dodala sol, olje, skuto, vodo in rožmarin.
Vse sestavine se temeljito zmiksala, testo pokrila s krpo in počakala dobro uro, da je naraslo na dvojno količino. Nato sem testo ročno pregnetla, ga razdelila na dva dela in iz vsakega oblikovala majhen hlebec. Hlebce sem položila na pekač obložen s peki papirjem. Da kruh med peko ne poči, sem vsak hlebec trikrat zarezala, ter ju po vrhu potrosila s suhim rožmarinom. Hlebce sem ponovno pokrila s kuhinjsko krpo in počakala, da se pečica segreje na 250 stopinj. Pekač s kruhom se postavila v temeljito segreto pečico. Kruh sem pekla cca. 50 minut, nato sem ga položila na kuhinjsko mrežico, da se je ohladil.
Čudovit kruh! Jaz se sicer pšenični moki izogibam, pa tudi rženi (nisem občutljiva na gluten, vsaj da bi vedela ne) vendar mi ne paše, ker te moke zakisljujejo. Pa še krvna skupina A sem povrhu, kateri tudi ne grejo te moke.
OdgovoriIzbrišiVendar se kruhu iz kakršnekoli moke včasih ne morem upreti in ga vseeno poskusim.
Hm, na zakisanost in krvno skupino pa pri kruhu reees nisem še nikoli pomislila. Zanimivo!
OdgovoriIzbriši