torek, 17. julij 2012

KRIVO JE BILO VREME

Ker je bilo vreme krivo, da je odpadel nedeljski kolesarski izlet oz. razpeljava po Nočni desetki, je bilo tudi vreme krivo, da je nastala tale pita. Ker je deževalo, ker je bil turoben dan, ker je bilo hladno - sva se malo pogrela in posladkala.

SKUTINO - MAKOVA PITA

Sestavine:
za testo:
  • 150 g ržene moke
  • 100 g enotne moke
  • 80 g sladkorja
  • 1 jajce
  • 100 stopljenega kokosovega masla
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 1 vanili sladkor

 za skutin nadev:
  • 500 g skute
  • 100 g sladkorja
  • 1 jajce
  • malo soli
  • limonin sok pol limone

 za makov nadev:
  • 2,5 dcl mleka
  • 200 g mletega maka
  • 50 g sladkorja
  • 1 jajce
  • 25 g drobtin

 Sestavine za testo zgnetem v gladko testo in ga postavim v hladilnik za pol ure. Nato 2/3 testa razvaljam v obliki okroglega pekača, ki ga predhodno namažem z oljem. Testo položim v pekač, ga napikam z vilicami in postavim za 10 min. v pečico segreto na 180 stopinj.

Skutin nadev pripravim tako, da zmešam vse sestavine.

Nato se lotim makovega nadeva, ki ga pripravima tako, da najprej zavrem mleko. V vrelo mleko vsujem mak, ga zamešam in počakam nekaj časa, da se mešanica nekoliko zgosti in ohladi. Nato dodam sladkor, jajce in drobtine, ter sestavine ponovno premešam.

Na predhodno pečeno testeno podlogo enakomerno razporedim skutin nadev in preko njega še makovega. Preostanek testa razvaljam in narežem na trakove, s katerimi mrežasto prrekrijem makov nadev.

Pito pečem cca. 50 minut pri temperaturi 180 stopinj.

PRAVA ENERGIJSKA BOMBA!!






Print Friendly and PDF

1 komentar:

  1. Odlična in lepa pita. Jaz sem mak začela uporabljati šele pred kratkim in priznam, da me je prepričal s svojim okusom.

    OdgovoriIzbriši