petek, 5. oktober 2012

DOMAČI RŽENI HLEBČKI

Oni dan sem prebirala knjigo o kruhu, pa me je kar premamilo. Takoj sem se lotila peke in uporabila tale recept:

RŽENI KRUH

Kaj potrebujemo?

osnovna zmes:

  • 100 g ržene moke
  • 2 dl vrele vode


ostale sestavine:

  • 400 g enotne moke
  • 200 g ržene moke
  • kocka kvasa
  • žlička soli
  • žlička sladkorja
  • žlička oljčnega olja
  • cca. 1 dl vode
  • zrna kumine in janeža


100 g ržene moke poparim z vrelo vodo, solim in jo ohladim. Nato dodam preostalo moko, na sredini naredim jamico in vanjo nadrobim kvas. Posujem ga z žličko sladkorja in zalijem z mlačno vodo. 



Ko kvas nekoliko kipne, oz. ko se pričnejo delati mehurčki, dodam sol, olje in začimbe, ter zamesim gladko testo. Vodo pazljivo dolivam po potrebi.
Testo pokrijem s svežo kuhinjsko krpo, ter ga pustim vzhajati približno eno uro. Nato ga pregnetem in oblikujem dva hlebčka. Položim jih na pekač prekrit s peki papirjem, ponovno prekrijem s svežo kuhinjsko krpo, ter počakam cca. 30 minut, da ponovno vzhajajo.



V teh 30-tih minutah fajn segrejem pečico na maksimalno temperaturo. Nato vanjo postavim pekač in pečem kruhke 15 minut pri najvišji temperaturi, nato temperaturo zmanjšam na 200 stopinj in kruhke pečem še nadaljnih 25 - 30 minut. 


Pečene hlebce položim na mrežico in ohladim. No, še tople seveda sprobamo in po navadi prvi hlebček izgine še isti dan.


ŽELIM VAM PRIJETNO PEKO IN DOBER TEK!



Print Friendly and PDF

3 komentarji:

  1. Hvala za okusen recept in izredno lepo urejen prispevek !

    Saso

    OdgovoriIzbriši
  2. Tale kruhek mora pa biti dober!
    Jelka

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja, meni so vsi doma pečeni kruhki dobri - najboljši!

      Izbriši