sobota, 13. oktober 2012

ŠE ENA BUČNA

No, sedaj bom pa resnično počasi nehala s temi bučnimi objavami. Ja, saj vem, da je morda že kar tečno, a kaj češ, če pa smo tole jesen čisto "padli noter" v tale slastni bučni svet. Bučno juhico si privoščimo skoraj vsaki dan, ostalo pa .... kolikor je pač časa. 

Ooo, a sedaj ga bo bistveno več. Danes sem se prebila skozi zadnji letošnji "kilerski" trening. Ni bilo lahko, pa še vreme ni bilo nič kaj prijazno, a sem preživela. 9 ponovitev po 2000 m v tempu 4:20. Jeee.

Iz kuhinje že diši po slastnem domačem kruhku, tega pa smo si privoščili prejšnji teden, ko smo imeli pravi bučni dan (mastili smo se tako, tako in tako).

KRUH Z BUČNIMI SEMENI

Sestavine:
  • 250 g polnozrnate moke
  • 100 g ržene moke
  • 150 g bele moke
  • kocka kvasa
  • žlička soli
  • žlička sladkorja
  • žlička olja
  • bučna semena
  • naribana sveža buča
  • cca. 2.5 dcl vroče vode
V večjo skledo sem odtehtala ustrezno količino moke.



Na sredini sem v kup moke naredila jamico in vanjo zdrobila kocko svežega kvasa. Posula sem ga s sladkorjem in jamico do vrha zalila s toplo vodo.



Medtem ko je kvasec vzhajal, sem odrezala kos buče in jo naribala.



Dodala sem tudi pest bučnih semen.




Moki in vzhajanemu kvasu sem dodala sol, olje, bučna semena, naribano bučo in vodo. Pri vodi sem bila dokaj pazljiva, zato sem je najprej dodala nekoliko manj in sem jo kasneje dolivala po potrebi.



Zamesila sem testo, ga pokrila s kuhinjsko krpo in ga pustila dobro uro, da je kipnilo.



Vzhajano testo sem oblikovala v hlebček in ga položla na pekač obložen s peki papirjem.


Vklopila sem pečico - na 250 stopinj in počala, da se segreje. Med tem časom, je kruh pokrit s krpo na toplem še enkrat vzhajal.



Pekač sem postavila v dobro segreto pečico in kruh pekla približno 45 minut. Prvih 15 minut na temperaturi 250 stopinj, nato pa na temperaturi 200 stopinj.


Pečen kruhec sem položila na mrežico in počakala, da se ohladi. 



Print Friendly and PDF

6 komentarjev:

  1. Enkrat bom tudi jaz spekla kakšen dober kruhek, recept pa bom poiskala na tem imenitnem blogu.

    Lp/Su

    OdgovoriIzbriši
  2. Nič niso tečne te bučne objave!

    Jaz sem letos imela prvič na vrtu buče; pridelala sem jih kar nekaj (ene sorte). Najprej sem mislila, da jih imam preveč, a so ostale le še štiri ;) Pa bojda se lepo skladiščijo, tako da bi jih z lahkoto pospravili čez zimo še več! Zato jih bo drugo leto na mojem vrtu še več in to različnih sort!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tudi mene so čisto prevzele buče. Imam jih posajene po celem vrtu.

      Izbriši
  3. super recepti...kje kupujete moko
    ema

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Za moko skrbita babica in deda (na našo srečo). Kupujeta jo v mlini nekje v okolici Radenc (če se ne motim).

      Izbriši
  4. Res super recepti!Lep pozdrav iz severovzhodne Slovenije.
    Jelka

    OdgovoriIzbriši