četrtek, 20. december 2012

NAKALJENI OKUS IZ ZAHODNE AZIJE

SABLJASTI TRIPLAT ali grško seno

Mleta semena so temeljna sestavina začimbnih mešanic za kari. Je zelo preprost za kaljenje in zelo diši. Njegove dišavne sestavine se izločajo skozi sluznico in kožo in delujejo razkuževalno, poživljajoče, čistilno iz zdravju koristno.

Uživamo izključno surovega, tako zaradi okusa in arom kot zaradi poživilno - zdravilnega učinka. Dodajamo ga salatam, jogurtu in ostalim mlečnim izdelkom. Primeren je za pripravo namazov in drugih preprostih jedi. Za poživljajoče in čistilne namene nakaljena semena večkrat na dan pojemo po ščepec kar tako brez dodatkov.
Nakaljen sabljasti triplat se v zaprti posodi v hladilniku ohrani najdlje od vseh nakaljenih semen sploh. Dva tedna in celo več, kar govori o njegovi razkuevalni moči.

Tako pa izgleda nakaljevanje semen v praksi:

Zvečer sem semena nasipala v manjši kozarec in jih zalila z vodo.


Do jutra so se semena fajn namočila in nabreknila. Takrat sem vodo odlila in jih prestavila v očiščen kalilnik.



Kalilnik sem postavila na okensko polico.


Naslednje jutro sem semena sprala, odcedila, ter kalilnik ponovno postavila nazaj na okensko polico. Se vidi, da so semena že nekoliko oživela.




Postopek spiranja sem ponovila tudi naslednje jutro. Živa semena že dobivajo svojo moč. Od jutra do jutra je kalilnik v miru počival na okenski polici.



Četrto jutro se je nakaljevanje končalo. Semena izžarevajo novo življensko energijo in so naredi, da jih pospravimo v želodce. Ponovno sem jih sprala, odcedila in pospravila v hladilnik. Tam so počakala do večera, ko smo z njimi dopolnili veeeeliko solatno skledo.




Print Friendly and PDF

2 komentarja:

  1. Zdravo, Vanja!

    Tudi sama letos navdušeno nakaljujem. Lahko zaupaš, kje kupuješ semena?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Največkrat v vrtnih centrih, včasih jih prodajajo v tušu, fižol mung pa kupim kar v Mercatorju - med normalon hrano.
      Fajn kalčkanje!

      Izbriši