torek, 12. marec 2013

ŽELEZNA VOLJA

Iz knjige Železa volja:

Teka se lahko naučimo le tako, da tečemo, plavanja da plavamo. Edini način, da razvijamo moč volje, je z izvajanjem moči volje v procesu življenja. Človek, ki udejanja moč volje, jo s tem krepi in oblikuje v učinkovito silo, skladno s tem kako inteligentno in vztrajno to počne. Z izražanjem moči volje, se le ta krepi. Volja postane močnejša z vajo. Vztrajati pri eni stvari, dokler je popolnoma ne obvladamo je preizkus intelektualne discipline in moči.

....

Nobeni dve besedici v angleškem jeziku ne izstopata bolj poudarjeno iz nadviga, kakor kralja na šahovnici, kot besedici "I will - jaz bom". V okroglemu zvonkemu zvenu teh dveh besedic je skrita moč, globina in trdnost, odločnost, zaupanje in sila, dokončnost, življenska moč in individualnost, ki zagotavljajo uresničitev zadanega. Človeku pripovedujeta o premagovanju težavnih okoliščin, malodušja, volji o uresničitvi danih obljub, o samozavestnih in drznih podvigih, neomejenih ambicijah, ter tisoč in enem vzpodbudnem nagonu s katerim človek obvladuje slabosti, ki ga ovirajo v njegovem napredku.
Tisti, ki molči bo pozavljen; tisti, ki ne napreduje, nazaduje; tisti, ki se ustavi, bo ohromljen, odmaknjen in uničen; tisti, ki preneha biti velik, postane majhen; tisti, ki odide, se preda; mirovaje je začetek konca - pride, preden pride smrt; živeti je dosegati uspehe, je hoteti delovati brez prestanka.

...

Neodločnost je hujša kot prenagljenost. Tisti, ki strelja, včasih lahko zadane tarčo; tisti, ki nikoli ne ustreli, je ne bo nikoli zadel. Neodločnost je kot mrzlica; ne trese se le ena ali druga okončina, pač pa naenkrat napade celot telo.
Človek, ki se veno izmika in obrača, umika in napihuje, ter išče dlako v jajcu in se ukvarja z malenkostjo, ne bo nikoli ničesar dosegel. V nasprotju s človekom, ki je pozitivno nastrojenm, ki je odločen, ki pooseblja moč in trdno stoji za nečim; takega človeka lahko vrednotiš in ocenjuješ delo, ki ga bo s svojo energijo dosegel.
Priložnost se prikrade neopazno, naglo in izgine še preden jo počasen, nepozoren, len ali brezbrižen človek lahko izkoristi. Budno spremljanje, kdaj se pojavi priložnost, taktičnost, drznost in znati zgrabiti priložnost; silovitost in sposobnost izkoristiti vse, kar priložnost ponuja - to so bojevniške veščine, ki odločajo o uspehu.
Najboljši niso tisti, ki čakajo na svojo priložnost, pač pa tisti, ki si jo vzamejo; ki obkolijo priložnost, ki priložnost osvojijo; in iz priložnosti naredijo sredstvo za doseganje svojega cilja.
Ali je mogoče razvrščati uspehe in neuspehe, glede na različne stopnje moči volje? Človek, ki se z neomajno odločnostjo poda na pot proti zastavljenemu cilju in ne gleda ne levo ne desno, četudi ga mamijo rajske skušnjave, ki vztrajno napreduje proti cilju, ne glede na razdaljo, bo zagotovo uspel.







Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar