torek, 5. marec 2013

IZOTONIČNI NAPITKI


Prva pomembna vloga športnega napitka je vnos vode. Vodo med telesno dejavnostjo največ po­rabljamo z znojenjem, nekaj pa tudi z izdihanim zrakom. Vso to izgubljeno vodo je treba čim prej nadomestiti, drugače se pomanjkanje pokaže kot slabše delovanje. Funkcionalni primanjkljaj pa ni zanemarljiv. Velik upad sposobnosti je opaziti že pri izgubi vode 1–2 % telesne teže. Zaradi izgube vode do 2,5 % telesne teže pa se lahko zmanjša sposob­nost celo za 45 %. Zmanjša se moč, poveča utru­jenost, kri postane gostejša, izčrpa se jetrni glikogen. Negativnih posledic je še veliko, vse pa gredo v smeri zmanjšanja funkcionalnih sposobnosti.

Čemu športni napitki, če vse to dobimo z navadno vodo. To sicer drži, a le pod pogojem, da so treningi kratkotra­jni in se med treningom ne potimo premočno. Velik problem pa nastane pri dejavnostih, ki trajajo dlje kot uro in pol. Izredno pomembno vlogo imajo tudi minerali, še posebej natrij. Če med daljšo dejavnostjo pijemo le vodo, s tem povečujemo volumen krvne plazme in tako zmanjšujemo koncentracijo natrija v krvi. Zato pride do povečanega nastajanja seča, kar še dodatno zmanjšuje količino telesnih tekočin. Sledi dehidracija. Zmanjšana koncentracija natrija v krvi poleg tega zmanjšuje še občutek žeje, kar vse samo še poslabša. Iz tega lahko sklepamo, da samo voda ni najbolj primerna za daljše napore.

Z dolgotrajno dejavnostjo začne v organizmu pri­manjkovati ogljikovih hidratov, ki so pomembni za zadovoljevanje njegovih energijskih potreb. Temu je namenjena druga naloga športnega napitka. Zago­toviti telesu ogljikove hidrate. Prav vrsta in količina ogljikovih hidratov pa sta bili deležni največje pozornosti v številnih znanstvenih raziskavah po svetu. Znanstveniki so ugotovili, da v prebavilih pride do težav pri absorpciji tekočine, če je odstotek ogljikovih hidratov v napitku previsok (10 % in več). Za športnika torej dodaten problem. Vsi kakovostni napitki so izdelani tako, da je v njih 6 do 8 % ogljikovih hidratov. Taka količina ogljikovih hidratov še ne moti absorpcije tekočine, ob tem pa dovaja organizmu dovolj ogljikovih hidratov za zadostitev energijskih potreb, ki nastanejo med vadbo.

Liter napitka, ki bi ga bilo med enourno vadbo priporočljivo zaužiti, dovede organizmu približno 70 g ogljikovih hidratov na uro in s tem organizmu damo 280 kcal. Pri izdelkih, ki jih kupimo že narejene, torej ni problema. Večja težava pa je pri preparatih v prahu. Te je treba pred vadbo zmešati z vodo. In pri teh je treba pozorno prebrati navodila ter nato skrbno in natančno zmešati s predpisano količino vode. S tem bomo dobili tako imenovani hipotonični napitek. Če v mešanico napitka damo nekoliko več prahu, dobimo gostejšo zmes napitka. Tej mešanici pravimo izotonični napitek. Koncentracija napitka je tako podobna koncentraciji telesnih tekočin. Napitki s takim razmerjem bi bili primerni za drugo fazo po treningu, ko je faza rehidracije že končana.

Napitki za učinkovitejšo rehidracijo:
  • Pred in med vadbo ne uživajmo tekočin, ki so gazirane, vsebujejo alkohol ali kofein. Gazirane tekočine v trebuhu povzročajo nelagodje in napih­njenost, zato ljudje med vadbo pogosto zaužijejo premalo tekočine. Alkohol in kofein pa imata diuretični učinek, zato telo čezmerno spodbuja k izločanju tekočine.
  • Telesno dejavnost je treba začeti, ko smo dobro hidrirani. Pred vadbo še dodatno zaužijmo nekaj vode, vendar pri tem ne pretiravajmo. S polnim trebuhom vode telesna dejavnost ne bo mogoča.
  • Za pripravo športnega napitka je treba dejavnost načrtovati že prej. Napitek mora biti na voljo ta­koj, ko ga potrebujemo.
  • Bodimo disciplinirani! Piti je treba od samega začetka telesne dejavnosti in nato v rednih presledkih naprej. Pri naključnem pitju so tudi rezultati naključni.
  • Takoj po telesni dejavnosti se lotimo nadomeščanja izgubljene tekočine. V naslednjih nekaj urah pijmo nekoliko več.
  • Ne zanašajmo se na občutek žeje ali na količino potenja. Nekateri ljudje so lahko že močno de­hidrirani, preden se pojavi žeja. Takrat pa je po navadi že prepozno. Pri plavanju potenja sploh ne boste opazili, pa vendar tako izgubite ogromno tekočine.











Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar