sreda, 12. marec 2014

BOROVNIČEV CIGANSKI ŠTRUDELJ

Po treh tednih plavalnih priprav se je Jernej ponovno vrnil v domače gnezdo. Pa se je mati izkazala in mu za dobrodošlico spekla tole sladico. Ime sicer ni ne vem kako privlačno, a je zato pecivo samo toliko boljše. Mehko, sočno in najpomembneje kar pri meni šteje - hitro pripravljeno.

BOROVNIČEV CIGANSKI ŠTRUDELJ

Sestavine:

Testo na suho:

  • 1 lonček moke
  • 1 lonček pšeničnega zdrova
  • 3/4 lončka sladkorja
  • 1 pecilni prašek
  • 1 vanili sladkor


Borovničev nadev:

  • 500 g borovnic
  • cimet


Skutin nadev:

  • 600 g lahke skute
  • 1 jajce
  • 1 vanili sladkor
  • 3/4 lončka kisle smetane
  • sladkor po okusu


Jajčni preliv:

  • 2 jajci
  • 1 dcl smetane zastepanje
  • 1.5 dcl navadnega manj mastnega jogurta
  • 2.5 dcl mleka
  • 1 vanili sladkor


Sestavine za suho testo zmešam in razdelim na tri dele.

V drugi posodi zmešam sestavine za skutin nadev.

Pekač namastim in posujem s prvim delom suhega testa, preko enakomerno razporedim polovico borovnic in jih posujem s cimetom, sledi polovico skutinega nadeva, drugi del suhega testa, borovnice s cimetom, drugi del skutinega nadeva in na vrhu nasutje iz tretjega dela suhega testa.

Vse sestavine prelijem z jajčnim prelivom, dobro prešpikam z vilicami, da se tekočina nekoliko vpije in pekač postavim v segreto pečico. Pečem dobro uro na temperaturi 180 stopinj.

Počakam, da se štrudelj nekoliko ohladi in ga postrežem. Mmmmm, je dober!









Print Friendly and PDF

4 komentarji:

  1. Mehko,sočno,barvito....,namesto borovnic (so zmanjkale)bodo temne robide,in to jutri.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ma ja, saj je popolnoma vseeno katero sadje je noter.

    OdgovoriIzbriši
  3. Zraven zelenjavne enolončnice s proseno kašo je ta sladica en dva izginila.Pa soseda je še za domov rezervirala.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Oooom me prav veseli. Tudi naš je hitro izginil. Je pa res dober - takooo sočen.

      Izbriši